A brit-svéd vakcinára is lehet már online időpontot foglalni

Hírek Figyelo.hu

A járvány kitörése óta, most először áll rendelkezésre annyi vakcina Magyarországon, hogy aki be akarja oltatni magát az 1-2 napon belül a vakcinát megkaphatja – jelentette be György István a Miniszterelnökség államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője.

Statisztikai adatik szerint a magyar lakosság 38 százaléka már legalább az első oltását megkapta, szemben az európai uniós 22 százalékos átoltottsággal.

Eddig, 3,7 millióan kaptak első oltást, 1,7 millióan pedig már mindkét oltáson túl vannak. Az oltásra regisztráltak száma, 4,5 millió fő, 74 százalékuk már oltást is kapott. Jelenleg a regisztráltak közül 1,2 millióan várnak védőoltásra.

A Világgazdaság beszámolója szerint

az országban rendelkezésre álló Pfizer/BionTech vakcinákkal a 16-18 évesek oltási sorozata is hamarosan elkezdődhet,
azok számára is beadható a védőoltás, akik három hónapja estek át a fertőzésen – tette hozzá György István. A tinik oltásával kapcsolatban döntés hamarosan várható.

Hangsúlyozta, a következő napokban is nyitva marad az online időpont foglaló rendszer és az AstraZeneca vakcinára is megnyitják a foglalás lehetőségét, közel 200 ezer adag ilyen vakcinát adnak ki az oltópontoknak.
A heti vakcinák mennyisége rendkívül magas, mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján.

A heti vakcinák mennyisége:

38 400 Moderna
355 680 Pfizer
780 000 Szputnyik V
24 000 Janssen
400 000 Sinoparm
44 400 Moderna
343 200 AstraZeneca

Mivel nagy mennyiségű és sokféle vakcina áll rendelkezésre, ezért a Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi diplomaták számára is biztosítják a vakcinát, ugyanakkor ugyanezt elvárják a külföldön szolgálatot teljesítő magyar diplomatákkal szemben is – mondta Müller Cecília.

(Borítókép: Nagyné Bányai Mária szemész főorvos beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina második adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nyírbátori szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. április 23-án. (MTI/Balázs Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink