A brit kormány új intézkedése gyorsítaná a védőeszközök behozatalát

Hírek MTI

A brit kormány szerdától mentesítette az új koronavírus okozta járvány megfékezéséhez szükséges gyógyító és védőfelszerelések importját a vámok és az illetékek alól.

Rishi Sunak pénzügyminiszter bejelentette, hogy

az intézkedés több száz olyan eszközre vonatkozik, amelyeket a brit importőrök az Európai Unión kívülről szereznek be.

Nagy-Britannia január 31-én kilépett az EU-ból, de a távozásának napján elkezdődött, alapesetben december 31-ig tartó átmeneti időszakban még a korábbi szabályok érvényesek a kétoldalú kereskedelemben, vagyis az uniós forrásból származó import továbbra is vámmentes.

Ezt a szabályt terjesztette ki Sunak az EU-n kívüli szállítóktól beszerzett orvosi eszközökre, amelyeket 12 százalékig terjedő vám terhelne.

Az intézkedés alapján az érintett termékek után áfát sem kell fizetni.

A vámok és adók alól mentesített eszközök listáján – amelyet az egészségügyi minisztérium állított össze – szerepelnek sok egyéb mellett

  • a lélegeztetőgépek,
  • az új koronavírus okozta fertőzés kiszűrésére szolgáló eszközök,
  • az orvosi maszkok,
  • a védőruházatok és a szemvédők.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az intézkedéssel – amelyre az EU katasztrófahelyzetekben alkalmazható szabályozási mechanizmusa is lehetőséget ad – nemcsak olcsóbbá teszi járvány megfékezéséhez szükséges eszközök importját, de gyorsítja is a behozatali eljárást. A brit kormányt folyamatos bírálatok érik főleg a szűrőeszközök hiánya miatt.

A brit orvosi kamara adatai szerint a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) orvosainak negyede,

az ápolószemélyzet 20 százaléka esett ki a munkából amiatt,

mert vagy ők, vagy a velük egy háztartásban élők mutatnak koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket, és sokan ismét munkába állhatnának, ha szűréssel ki lehetne mutatni, hogy mentesek a Covid-19-et okozó vírustól.

II. Erzsébet brit királynő telefonon beszél Boris Johnson brit miniszterelnökkel a windsori kastélyban 2020. március 26-án. (Fotó: MTI/EPA)

Emelnék a napi szűrések számát

A brit egészségügyi hatóságok Nagy-Britanniában korábban naponta átlagosan hatezer koronavírus-tesztet végeztek, de

a kormány április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát.

Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig 1789 halálos áldozata van a járványnak, a szűréssel azonosított fertőzéses esetek száma a kedd esti állapot alapján 25 150.

A fertőzöttek között van Károly brit trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia, Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit főtárgyalója.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója, Frost közvetlen tárgyalópartnere a múlt hónap végén bejelentette, hogy az ő koronavírustesztje is pozitív lett.

.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszél II. Erzsébet brit királynővel, aki a koronavírus-járvány miatt a windsori kastélyban tartózkodik 2020. március 26-án. Nagy-Britanniában a lakosság három napja csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében. (MTI/EPA/Downing Street 10./Andrew Parsons)