A brit kormány fellép az irreálisnak tartott energia áremelések ellen

Hírek
Választási kampánytéma lesz az energiaárak kérdése Nagy-Britanniában.

A konzervatívok azzal vádolják a szolgáltatókat, hogy azok indokolatlanul fejik meg az ügyfeleket. Theresa May még tavaly közölte, hogy az ársapka, az elkérhető legmagasabb ár lejjebb szorítását tervezik. A szolgáltatók azóta a legalacsonyabb díjcsomagjaik árát átlagosan 37 százalékkal emelték meg. A konzervatívok becslései szerint így a brit családok átlagosan 1,4 milliárd fonttal fizetnek többet az energiáért – írja a The Telegraph című lap.

A Centrica, a British Gas tulajdonosa szerint azonban az ársapka lejjebb szorítása ebben a szegmensben az átlagár emelkedéséhez vezet majd. Iain Conn, a társaság vezérigazgatója szerint a kormány tervezett intézkedése versenyellenes, és egy hasonló lépés Spanyolországban 20 milliárd fontnak megfelelő értékű kiesést okozott az infrastruktúra fejlesztésekben.

Nagy-Britanniában az Ofgem nevű állami szervezet szabja meg az egyes tarifacsoportoknál a szolgáltatók által elkérhető legmagasabb árat. A sapkát minden félévben felülvizsgálják. A toryk becslése szerint az általuk javasolt intézkedés akár 100 fonttal is csökkentheti összesen 18 millió háztartás éves számláját.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink