A brit belügyminisztériumot közel húsz évig nem érdekelte az ipari méretű pedofília

Hírek
Óriási a botrány az Egyesült Királyságban. Egy 2014-ben kirobbant ügyben nem csillapodnak a kedélyek. Négy éve derült fény arra, hogy az angliai Rotherham városában pakisztáni migránsokból álló bandák 1997 és 2013 között legkevesebb 1400 lányt erőszakoltak meg, miközben a helyi hatóságok leginkább csak azért aggódtak, nehogy rasszistának bélyegezzék őket, mert nyomozni próbálnak a bűnszervezet ellen.

A The Sun brit lap most közölt újabb részleteket az ügy kapcsán. Ezek szerint a brit belügyminisztérium illetékesei már 16 éve tudtak arról, hogy mi folyik a Dél-Yorkshire-i városban. A Sun szerint az illetékesek nem törődtek a rendelkezésükre álló információkkal, nem rendeltek el akkor komolyabb vizsgálatot.

Érthető módon az ügyben az egyik leghangosabb szereplő a Rotherhamot is magában foglaló kerület munkáspárti parlamenti képviselője, Sarah Champion. A képviselőnő jogosan tette fel azt a kérdést a Belügyminisztériumnak, hogy hány lány életét menthették volna meg, ha időben véget vetnek a migráns hátterű bűnözői csoportok erőszakoskodásának, és 2002-ben megkezdődik az ügyben a rendes nyomozás – írja a Sun. A képviselőnő csak azt felejtette el elmondani, hogy 2002-ben Tony Blair Munkáspártja vezette a szigetországot, munkáspárti volt az akkori belügyminiszter is. Talán a munkáspárti kormánynak nem a rendőrség morálját és tettrekészségét kellett volna csökkenteni azzal, hogy a rasszista vád miatt nem mertek nyomozni az ügyben – tesszük hozzá a választ Champion képviselőnő számára.

Az ügyben tovább folyik a nyomozás. A Konzervatív Pártból álló kormány belügyminisztériuma és az illetékes bizottságok a legkomolyabban veszik feladatukat, hogy egyetlen gyerek se legyen szexuális erőszak áldozata – erősítette meg a Sunnak Sajid Javid brit belügyér.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink