A boszorkányüldözés folytatódik: eltiltanák Trump főbíró-jelöltjét a tanítástól

Hírek
Harvardi diákok egy csoportja épp azon ügyködik, hogy Brett Kavanaugh ne taníthasson az egyetemen.  

Mint ismert, Donald Trump Brett Kavanaugh-t jelölte az amerikai Legfelsőbb Bíróság betöltetlen helyére. Az eddig nagy tiszteletnek örvendő bíró azóta egy nagyon kemény politikai játszma keltette viharba került. Jelölése óta több nő is megvádolta szexuális zaklatással, amelyet Kavanaugh állítólag több évtizeddel ezelőtt követett el.

Kavanaugh már az üggyel kapcsolatos szenátusi meghallgatásán is láthatóan feldúlt állapotban arról panaszkodott, hogy a vádak teljesen tönkretették a családi életét. Most pedig a tanári pályája került terítékre.

Ugyan még semmilyen vádat nem sikerült bizonyítani (jelenleg az FBI vizsgálja az ügyet), de harvardi diákok egy csoportja petíciózásba fogott (mi másba?) abból a célból, hogy Kavanaugh ne taníthasson. Arra hivatkoznak, hogy a szexuális zaklatással megvádolt bíró jelenléte „ellenséges környezetet” teremtene. Ilyenkor nyilván nem fontosak olyan elvek, mint az ártatlanság vélelme. Nem, az amerikai egyetemisták hópihe lelkét kell védeni, nehogy elolvadjon a vélt(!) pokol tüzes közelségétől.

Egy pillanatra játsszunk el a gondolattal, hogy ezek a furcsa, több sebből vérző vallomások, melyek szerint Kavanaugh egy szexuális ragadozó, nem igazak! Ebben az esetben minek köszönheti Trump főbíró-jelöltje ezt a lassú, kínzással felturbózott kivégzést? Annak, hogy az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság szinte élet-halál ura. A demokraták ugyanis jó ideje azzal szórakoznak, hogy a legnagyobb vitákat generáló kérdésekben az ő bíráik kreatív, a dokumentum valódi szövegéhez a legkevésbé sem ragaszkodó alkotmányértelmezéseivel érik el, hogy a nekik tetsző szabályozás szülessen meg.

Így aztán nem kis harcok szoktak menni azon, hogy kiből legyen főbíró, ugyanis nem mindegy, mi a bírák álláspontja például az abortusz, a környezetvédelem, az LMBT-jogok, a választójog, illetve a bevándorlás témájában. A testületben Kavanaugh jelenléte vékony republikánus többséget jelentene, ráadásul bekerülni a leggyakrabban szó szerint kihalásos alapon lehet. 

Ugye nem olyan elrugaszkodott feltételezés, hogy a demokraták rendesen beijedtek, hogy búcsút mondhatnak a számukra fontos ügyek (bevándorlás, melegjogok, abortusz) liberális szabályozásának, ezért minden követ megmozgatnak, és hajlandóak a legmocskosabb eszközöket is bevetni?

Borítókép: Brett Kavanaugh amerikai főbírójelölt kinevezése elleni tüntetésen a washingtoni Legfelsőbb Bíróság épülete előtt 2018. szeptember 28-án. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink