A BMW-be látogattak a szakmunkástanuló jelöltek

Hírek Dombi Margit
A 21-ik századi autóipari szakmák iránt érdeklődő általános iskolásokat fogadott a BMW debreceni gyárának nemrég átadott szakképzési centruma. A fiatalok a járműipari nyílt napok keretében ismerkedhettek az autóipar meghatározó szereplője által kínált tanulási-, és munkalehetőségekkel.

Johannes Trauth, a BMW Group Gyár Debrecen HR területért felelős alelnöke a Képzési Központ kapcsán kiemelte, ennek a fiatalok képzése mellett a vállalat dolgozóinak továbbképzésében is fontos szerepet szánnak. A központ jelenleg száz diákkal foglalkozik, a cél azonban az, hogy a létszámot 300-ra fejlesszék.

Amint azt megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a BMW Képzési Központjának átadásakor úgy fogalmazott, Magyarország versenyképessége a kiművelt emberfőkben rejlik. Értékelte Debrecen erőfeszítéseit, aminek köszönhetően a 2015-ös 7500-zal szemben idén már 12 ezer diák tanul a debreceni szakképzési intézményekben. Arra is kitért, hogy a megfelelő számú és minőségű munkaerő kiképzése érdekében kormány a Debreceni Egyetemnek 25 milliárd forintot biztosított a műszaki-mérnöki kar kapacitásainak kibővítésére és egy új járműtechnikai kutattatóintézet létrehozására.

A mostani járműipari napok kétnapos programja során a tanulók mellett, szülők és tanárok is bepillantást nyerhettek a Szakképzési Centrum (DSZC) képzési kínálatába és egyben betekintést nyerjenek a vállalat oktatási programjába is. A nyílt nap a Debreceni Egyetem Tanítsunk Magyarországért (DE TMO) mentorprogram részeként valósult meg és 44 esztári, hajdúnánási és hosszúpályi általános iskolásnak adott lehetősége a képzési központ munkájába történő bepillantásra. A tanulókat nyolc mentorhallgató is elkísérte.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja kiemelte, a 11 vállalathoz juthat el a DE TMO keretében mentorált csaknem 500 Hajdú-Bihar vármegyei kisdiák, akik a tervek szerint a mostani, BMW-nél tett látogatás után megismerkedhetnek többek között a Bürkle Hungary Kft., a Deufol Hungary Kft., a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., az INTER TAN-KER Zrt., a Krones Hungary Kft., a Manz Hungary Gépgyártó Kft., az NI Hungary Kft., a Transcosmos Europe, a Schaeffler Debrecen Kft. vagy akár a Vitesco Technologies Hungary Kft. telephelyeivel is fontosnak mondta, hogy ne csak Debrecen, hanem a régió diákjai is megismerjék a várost és később, a szakma megszerzését követően az itt működő vállalatoknál helyezkedjenek majd el, ennek érdekében működünk együtt a Tanítsunk Magyarországért programmal is.

Papp László polgármester azt hangsúlyozta, fontos, hogy a diákok céltudatosan tanuljanak, hiszen ők jelentik Debrecen jövőjét, ez a jövő pedig az oktatáson alapul – fogalmazott a járműipari napok megnyitóján.

A TMO program keretében a Debreceni Egyetem két mentornagykövettel és nyolc szenior mentorral segíti a vállalatlátogatások szervezését és lebonyolítását, de mind a 91 mentor részt vesz a programokon a mentorált diákokkal. A továbbtanulás előtt álló végzős általános iskolások számára a következő találkozási alkalom a DExpo lesz november 22-23-án, amikor a Főépületben az egyetem oktatási, képzési-, sport- és szabadidős kínálatával ismerkedhetnek.

Borítókép: illusztráció/Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ezek is érdekelhetnek

További híreink