A BME összekapcsolja a tudományt és a művészetet

Hírek Sz. H.
Magyarországon először az idén 240 éves Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Pro Progressio Alapítvány közös szervezésében valósul meg a művészek és kutatók formabontó összekapcsolódása. A Művészeti Rezidenciaprogramban a kiválasztott művészek többek között olyan témakörökhöz kapcsolódóan alkothatnak, mint az építőanyagok belső világának feltérképezése, vagy a mérnöki és orvosi tudományok határterületét jelentő biomechanika.

Világszerte elterjedt gyakorlat, hogy az egyetemek minden évben művészeket, írókat látnak vendégül néhány hónapra, egy szemeszterre vagy egy teljes tanévre. Vezető egyetemeken – mint például a londoni King’s College, az MIT vagy a University of Cambridge – a művészek ebben az időszakban együttműködnek az egyetem valamelyik tanszékével, laborjával, kutatási programjával, és a saját eszközeikkel reflektálnak erre a folyamatra.

„Az Európai Unió egyik kiemelt törekvése a tudományos-technológiai fejlődés és a szélesebb társadalom közötti erősebb párbeszéd megteremtése. A BME, mint műszaki ismereteket nyújtó egyetem programját is ezzel összhangban alakítottuk ki. A művész a maga kérdéseivel, eszközeivel közelít a tudósok munkájához, és ezzel segít nekik megérteni, hogy a laikusok miként viszonyulnak a kutatásaikhoz, mi lehet számukra izgalmas vagy éppen fenyegető abból, amit egy tudományos-technikai programból megértenek. A művész viszonya a kutatási projekthez lehet a maga nyelvén, eszközeivel megfogalmazott kommentár, de akár határozott kritika is, ami új összefüggésekbe helyezi a tudományos kutatást a tudósok számára. És közben persze a művész is tanul: beavatást nyer egy új területre, ami inspirálóan hat rá, új utakra indítja” – emelte ki Gács Anna, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének docense, a program ötletgazdája. A Művészeti Rezidenciaprogram keretében kiválasztott nyertes alkotók 10 hónapon keresztül havi nettó 150 000 forint támogatásban részesülnek, és az együttműködés a megvalósult munkák bemutatása zárja.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. március 25. További információ: https://rezidensmuvesz.bme.hu/palyazati-kiiras/

(Borítókép: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete esti kivilágításban a Műegyetem rakparton, előtérben a Duna. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink