Mindez együttesen hozzájárulhatott ahhoz, hogy a magyar kormány láthatóan jóval lazább fiskális politikát követ, mint azt az elmúlt tíz évben megszokhattuk, és úgy tűnik, hogy nem ragaszkodik az adósság gyors lefaragásához sem.

A KT elnöke is azt emelte ki, hogy a beruházásokat nem lehet leállítani, mivel az újraindítás méregdrága.

A gazdasági növekedésből fakadóan Magyarország megteheti azt, hogy ezeket a forrásokat megelőlegezze. De ez pénzbe kerül

– mutatott rá Kovács Árpád, hozzátéve, hogy ezzel együtt is jó jel, hogy ha átmenetileg is, de csökkent az adósság, ami a finanszírozás szempontjából sem másodlagos.

Mérséklődött a hiánynövekedés

Júliusban 99,2 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének hiánya az előző havi 392,0 milliárd forint után. Ezzel az idei első hét hónapban 1803,7 milliárd forint deficit alakult ki, ami az egész évre tervezett 2287,7 milliárd forint 78,8 százaléka – közölte részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium. Július végéig a bevételek 1372 milliárd forinttal, 11 százalékkal voltak magasabbak, a kiadások 1010,7 milliárd forinttal, 6,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának összegét.

(Borítókép: Europress / AFP / Soeren Stache)