A belga bíróság segítségével juthatnak pénzhez a terroristafeleségek

Hírek
Belgiumnak minden meg kell tennie annak érdekében, hogy Szíriából visszahozza azt a hat gyermeket és két anyukát, akik jelenleg a kurdok által uralt Al-Hol menekülttáborban élnek – áll egy belga bírói jelentésben. A megdöbbentő az, hogy a belga államnak akár egy millió eurót is fizetnie kell a két nőnek, ha nem jutnak haza időben, pedig a terroristafeleségek önként mentek ki Szíriába harcolni - olvasható a De Standaard Nieuws hasábjain.

A bíróság kimondta: a gyerekeknek a szüleikkel együtt kell visszatérniük Belgiumba, különben az egész folyamat az emberi jogok figyelmen kívül hagyásával zajlana le, ami pedig nyilvánvalóan megengedhetetlen.

Amennyiben az állam negyven napon belül nem kezdi meg a két nő és a hat gyermek visszautazásának megszervezését, úgy naponta ötezer eurót kell fizetnie gyermekenként a két nőnek – a kártérítés összege akár egymillió euróra is nőhet.

A két belga állampolgárságú nő, Tatiana Wielandt és Bouchra Abouall, valamint gyermekeik jelenleg egy kurd felségterületű menekülttáborban élnek.  Wieland és Abouall még 2013-ban utaztak el Szíriába férjeikkel, hogy segítség az Iszlám Állam hatalomra kerülését a térségben. A férfiak halála után visszatértek Belgiumba, majd úgy döntöttek, hogy ismét Szíriába utaznak, más harcosoknak gyermekeket szülni. Wielandt és Abouall első hazatérésük alatt nem mutatták a megbánás jelét, ezért is mentek vissza újból Szíriába.

Ugyan a belga bíróság nem kötelezheti arra az államot, hogy a két nőt és a hat gyermeket hozza vissza Belgiumba, mivel az országnak nincs diplomáciai kapcsolata Szíriával, de felszólítja a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a nyolc Szíriában ragadt ember Európába szállításáért.

Ennek érdekében a bíróság azt javasolja, hogy a belga diplomácia mozgasson meg minden követ, vegye fel a kapcsolatot a helyi szír hatóságokkal, hogy kiadják a terroristafeleségeket és a gyerekeket. A taláros tesület mindemellett azt is tanácsolja, hogy a belga állam szervezze meg és fizesse is ki a nyolc ember teljes utazását. 

Az anyákat még korábban öt év börtönbüntetésre ítélték, mert különböző terroristacsoportok tagjai voltak. A két nő elmondása szerint vállalnák a nagyobb mértékű büntetést is, csak hogy visszatérhessenek a hat kiskorúval együtt az Unió területére.

Borítókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Ezek is érdekelhetnek

További híreink