A baloldalé maradt Zugló, a Fideszé pedig Józsefváros

Hírek
Míg Józsefvárosban nagy fölénnyel nyerte meg az időközi önkormányzati képviselőválasztást a Fidesz-KDNP, addig a XIV. kerület egyik választókörzetében a baloldal által támogatott jelölt megverte a fideszes indulót.

Az időközi budapesti önkormányzati választásokon mindkét körzetben az eddig is képviselőt delegáló oldal jelöltje nyert, nagy fordulatot tehát egyik városrészben sem jelentett a vasárnapi forduló.

Zuglóban függetlenként, a baloldali pártok – MSZP, DK, a Párbeszéd és az Összefogás Zuglóért Egyesület  –  támogatásával indult a képviselői helyért Bitskey Bence, és 790 szavazatot kapott. A kampány elején Bitskeyt úgy mutatták be, mint az Összefogás Zuglóért Egyesület tagját, azaz független indulót, aztán a választás után rögtön bejelentette, hogy belép az MSZP-be. A kerületi politikai életet ismerőknek ez nem volt nagy meglepetés, hiszen a civil szervezet régóta szoros szövetségese a helyi szocialistáknak.

Bitskey majdnem kétszer több voksot kapott, mint a Fidesz-KDNP-s, gyermekorvosként dolgozó Somodi Zoltán József, akit 404-en támogattak. Drevenka Monika, a Civil Zugló Egyesület és az Együtt közös jelöltje 173, az LMP-s Csordás Balázs Gyula 81, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot képviselő Tóth Imre 109, a Magyar Munkáspárt indulója, Szentpáli Kolos pedig 6 szavazatot kapott.

2014-ben az MSZP-s Sápi Attila 694, míg a második fideszes induló Szatmáry-Jähl Angela 687 szavazatot kapott. A mostani időközi választást azért kellett megtartani, mert tavaly év elején Sápi Attila eltűnt, és azóta nem adott magáról életjelet.

A testületben Bitskey győzelmével ismét egyfős többségbe került a baloldal, így egy kívülálló azt gondolhatja, hogy Karácsony Gergely polgármesternek könnyebb feladata lehet 2019-ig. A valóságban azonban ez nem így van, hiszen Karácsony a legnagyobb csatáit nem is az ellenzékkel, hanem támogatóival, a szocialistákkal vívta. Ezért neki is egyértelmű üzenet, hogy Bitskey belépett az MSZP-be.

Józsefvárosban Balogh István Szilveszter fideszes képviselő januárban lemondott mandátumáról, ezért kellett időközi választásokat tartani. Balogh Kocsis Máté polgármester felszólítására távozott a testületből. Ennek oka az volt, hogy a képviselő a Magyar Idők szerint házmesterlakások kiutalását követően több tízezer, de volt, akitől több százezer forintos összegeket kért el. A Jobbik feljelentést is tett az ügyben ismeretlen tettes ellen.

A vasárnapi választást nagy fölénnyel nyerte meg a kerület egyik alpolgármestere, a Fidesz-KDNP-s Sántha Péterné 424, mögötte jóval lemaradt a második, az MSZP által is támogatott Pityinger László, alias Dopeman (független) 256 szavazattal. Románné Bolba Márta (független), evangélikus lelkész 183, a jobbikos Huszár Péter 55, míg a Magyar Munkáspárt jelöltje, Konczos László négy voksot szerzett.

A józsefvárosi erőviszonyok nem nagyon változtak 2014-hez képest, akkor 1218-an szavaztak, most 922-en, Balogh 640, a második MSZP-DK-MLP-s jelölt 266 szavazatot kapott, a harmadik, 141 szavazattal a jobbikos Huszárné Kőváry Szilvia Éva (Huszár felesége) lett.

A mostani választás nem borította fel a VIII. kerületi erőviszonyokat, mind a tizenkét egyéni a Fidesz-KDNP képviselője dolgozik, két listás mandátuma van az MSZP-DK-MLP-nek, egy az Együttnek, egy a Jobbiknak és az LMP-nek. A következő ciklustól Kocsis Máté nem lesz már polgármester, hiszen 2018-ban az egyéni országgyűlési mandátumért indul majd a választásokon.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink