A 4iG-é lett a montenegrói Telenor

Hírek Figyelo.hu

Második nemzetközi tranzakcióját jelentette be a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfoliójának építése.

A tőkepiaci társaság nem kötelező érvényű előzetes megállapodást kötött a PPF Telecom Grouppal Montenegró piacvezető mobilszolgáltatója, a Telenor d.o.o. Podgorica (Telenor Montenegro) 100 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A Telenor Montenegro 338 ezer előfizetővel, 150 bázisállomással és a lakosság több mint 98 százalékát elérő 4G lefedettséggel rendelkezik. A társaság átvilágítását követően az ügylet sikeres lezárásának feltétele, hogy a montenegrói hatóságok is jóváhagyják a tulajdonszerzést.

Előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a PPF Telecom Group leányvállalatával a vezető montenegrói mobilszolgáltató, a Telenor d.o.o., Podgorica (Telenor Montenegro) 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról. A Telenor Montenegrót 2018-ban vette meg több régiós mobilszolgáltatóval együtt a cseh hátterű befektetési társaság, a PPF Group.

Az ügylet részleteiről szóló nem kötelező érvényű megállapodást a felek a budapesti értéktőzsdén is bejelentették.

A Telenor Montenegro 338 ezer előfizetőjével és a 2020-ban elért 43 millió eurós árbevételével abszolút piacvezető a montenegrói mobilszolgáltatási szegmensben.

A podgoricai központtal működő társaság főbb bevételeit a lakossági és az üzleti előfizetők (67 százalék) biztosítják. A vállalat 150 saját tulajdonú bázisállomással rendelkezik, amelyek lefedik az összes fő utat, az alagutak többségét, valamint Montenegró strandjait és téli turisztikai központját is. Ennek köszönhetően a Telenor Montenegro lakosság 98 százalékát éri el 4G alapú mobilszolgáltatásaival, amely a stabil növekedési hátteret biztosít a társaság számára.

Több mint 200 milliárdos tendert nyert a 4iG

A Telenor Montenegro megvásárlása illeszkedik a 4iG regionális terjeszkedési stratégiájába, a vállalat stabil háttere és piaci pozíciója, valamint erős jövedelemtermelő képessége magas hozzáadott értéket jelenthet a vállalatcsoportunk számára – mondta a bejelentést követően Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Jelentős növekedési potenciált látunk a nyugat-balkáni régióban, várakozásaink szerint az elkövetkező öt évben a térség gazdasági növekedését az Európai Unió bővítése is jelentősen fellendítheti.

Jelenlétünket ezért a most bejelentett akvizíció mellett tovább szeretnénk fokozni a térségben.

Ennek érdekében folyamatosan vizsgáljuk a befektetési lehetőségeket a távközlési, illetve az informatikai szektorban – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Az előzetes megállapodás értelmében a 4iG megkezdi a céltársaság átvilágítását, melynek szeptember végén várható eredménye alapján tehet végleges ajánlatot Telenor d.o.o., Podgorica megszerzésére. A felek megállapodása szerint a tranzakció legkésőbb 2021. november 30.-ig zárul, melynek előfeltétele, hogy a tulajdonszerzéshez a montenegrói hatóságok is hozzájáruljanak.

(Borítókép: Telenor üzlet Szófia városközpontjában 2020. október 7-én Szófia, Bulgária. (Artur Widak, Europress/AFP)

További híreink