7500 cenzor lesz a Facebooknál!

Hírek
Az öngyilkosságukat Facebookon közvetítő emberek videói akár órákkal haláluk után is elérhetők voltak a világ legnagyobb, közel 2 milliárd főt számláló közösségi hálóján. Emiatt Mark Zuckerberg újabb 3000 alkalmazottat állít munkába, hogy az ilyen (és más) káros videók idejében lekerüljenek az oldalról, vagy akár egyes katasztrófáknak elejét is lehessen venni.

Jó értelemben vett cenzorokat alkalmaz ma is a Facebook, hogy időben eltávolítsák a káros, sértő és problémás tartalmakat az oldalról. A minap azt jelentette be az első számú alapító, hogy a meglévő 4500 fő mellé újabb 3000 embert vesznek fel, hogy a világ legnagyobb kapcsolati hálóját ilyen módon is „karbantartsák”.

Egy héttel az eseteket követően jelentette be Zuckerberg az újabb tervét, ám azt még nem tudni, hogy teljes munkaidős alkalmazottakról lenne-e szó, és hogy pontosan hogyan végeznék feladataikat, különösen kérdéses, hogy milyen irányelvek szerint.

Nem kis feladatról van szó mindenesetre, hisz Zuckerberg szerint hetente több millió(!) gyanús tartalmat jelentenek be a felhasználók, amit azután manuálisan kell ellenőrizni.

„Ha biztonságos közösséget szeretnénk építeni, akkor gyorsan kell reagálnunk” – húzta alá május eleji posztjában Zuckerberg. Hozzátette azt is, hogy programozóik már dolgoznak azon, hogy az ilyen elő videóközvetítéseket illetve a problémásnak ítélt, de már rögzített videókat is minél egyszerűbben, gyorsabban be lehessen jelenteni. Azaz így akár még segítséget is jelenthet egy-egy gyorsabb akció, szélsőséges esetben emberi életeket is menthet itt az időtényező.

Mint ismert, márciusban már több automatizált programelemet mutatott be a Facebook, hogy az öngyilkosságok megelőzését segítse, egy hónappal később pedig a közösségi oldalon terjedő pornó-tartalmak ellen hirdetett küzdelmet. Ugyanígy az akár politikai választásokat is befolyásolni képes álhírek (fake news) elleni küzdelmet is zászlójára tűzte a Facebook alapítója.

Fotó: blog.travelmarx.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink