50 bázispontos kamatemeléseket készít elő a Fed

Hírek D. GY.
Jay Powell, az amerikai jegybank elnöke szerint “egy kicsit gyorsabban kéne szigorodnia a monetáris politikának”. 

Amióta a Fed bejelentette, hogy megszünteti gazdaságélénkítő kötvényvásárlási programját és kamatemelési ciklusba kezd az infláció letörése érdekében, a legerősebb kijelentés hangzott el az amerikai jegybank elnökétől. Jay Powell “gyorsításra” utaló nyilatkozata nyomán a piacok szinte biztosak abban, hogy a Fed májusi ülésén 50 bázisponttal emeli az irányadó kamatot. Powell egyébként ezt ki is mondta: “a májusi ülésen az 50 bázispontos javaslat lesz napirenden”.

Az amerikai fogyasztói árak növekedési üteme márciusban 8,5 százalékra szaladt fel az előző év azonos időszakához képest, ami 40 éves csúcs. Az adat jócskán meghaladta az elemzői várakozásokat. Az előző hónaphoz viszonyítva az árak 1,2 százalékkal emelkedtek, ilyen havi ütemet utoljára 2005-ben láttak a piacok. Az inflációs csúcsok után immár széles körben elfogadott nézet az, hogy a Fed “fejnehéz” szigorítási ciklust hajt majd végre, vagyis a bevezető márciusi 25 bázispont után sorra jön majd a nehéztüzérség, az 50 bázispontos emelések, majd a végén, ha szükség lesz még rá, a finomhangolást jelentő további 25-ök. A piacok a következő három ülésre, május-június-júliusra egyaránt 50 bázispontos szigorítást áraznak. Ezzel az év végére az irányadó kamat 2,77 százalékra emelkedne a jelenlegi 0,25-0,5 százalékos sávról.

A Fed egy másik oldalról is szigorít: megkezdi összesen 9 ezer milliárd dollár értékű értékpapír portfóliója leépítését. Ezeket az elmúlt évek különböző gazdaságélénkítő programjai során vásárolta össze. A jelenleg érvényes menetrend alapján júniustól kezdve havi 95 milliárd dollárral csökkenne az állomány. Ha a jegybank szűkíti a kínálatot a piacon, emelkednek a hozamok.

Az óceán túlpartján Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB)elnöke jelezte, hogy kevésbé lesz agresszív, mint a Fed. Ennek hátterében főleg az áll, hogy az európai infláció hátterében sokkal inkább állnak kínálati sokkok, mint az amerikaiéban. Az EKB a harmadik negyedévben állítja le kötvényvásárlási programját, de messze van még attól, hogy szűkítse az elmúlt évek eszközvásárlási programjai közepette felduzzadt mérlegét.

(Borítókép: Yasin Ozturk, Europress/Anadolu Agency via AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink