46 millió adag ételt mentett meg a Tesco

Hírek
Az élelmiszer-hulladék csökkentése fontos kérdés: az EU tagállamaiban 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki, míg Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik. Ezért is fontos, hogy a Tescóhoz hasonló vállalatok fellépjenek az élelmiszer-pazarlás ellen, és a rászorulók támogatásából is kivegyék a részüket. Az áruházlánc - a napi élelmiszermentő programjával - a 2014-es indulás óta már közel 18,5 ezer tonna élelmiszer-felesleget adományozott jótékony célra, ami több mint 46 millió adag ételnek felel meg.

Az Európai Unió Fusions 2016 jelentése szerint a legpazarlóbb szektornak a háztartások (~47 millió tonna) és a feldolgozóipar (~17 millió tonna) bizonyulnak, de a hulladék mennyiségéért egyaránt felelősek kereskedők, és termelők is.

A Tesco társadalmilag felelős vállalatként a helyi kormányokkal és jótékonysági szervezetekkel együttműködve törekszik a pazarlás és az éhezés visszaszorítására. Az áruházlánc mintegy 500 munkatársa foglalkozik azzal minden nap, hogy az élelmiszermentő program keretében rászorulóknak segítsen.  Ők – a napi munkájuk részeként – leválogatják a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt és pékárut a polcokról, adományként összekészítik, majd átadják az Élelmiszerbank és partnerszervezetei munkatársainak, akik az áruházak környékén élő rászorulókhoz juttatják el az adományokat.

Az élelmiszermentés folyamatába már bevont több mint 160 hazai Tesco áruház 2018 során több mint 7 500 tonna élelmiszert adományozott így jótékony célra, amivel az áruházlánc tavaly 109 000 rászoruló mindennapi életét tudta megkönnyíteni. Ez a megmentett élelmiszer-mennyiség csaknem 800 tonnával több az egy évvel korábbinál, ami jól tükrözi a 2014 óta működő program folyamatos fejlődését.

xAz áruházlánc – a napi élelmiszermentő programjával – a 2014-es indulás óta már közel 18,5 ezer tonna élelmiszer-felesleget adományozott jótékony célra, ami több mint 46 millió adag ételnek felel meg. A program bővítésében a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy az adományok célba juttatásához nincs elegendő karitatív szervezet (civil, önkormányzat, egyházi alapítvány stb.), aki egy héten legalább 5 napon el tudja szállítani a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszereket. Van olyan település, ahol nem jelentkeznek és toborzással sem található olyan partnerszervezet, amely mindezt vállalni tudná – azzal együtt sem, hogy az élelmiszer, amit kapnak, minden esetben ingyen van.

A Tesco stratégiai tervei szerint 2020-ra minden közép-európai áruháza készen áll majd arra, hogy az élelmiszer-felesleget jótékony célra átadja.

A Tesco élelmiszermentő programban részt vevő áruházak térképe elérhető az áruházlánc honlapján.

További híreink