4+1 megállapítás az osztrák választásról

Hírek
Sebastian Kurz jobbközép pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte az osztrák előre hozott parlamenti választást.

Bár nem született meglepő eredmény, egy rövid ideig még minden bizonnyal hallani fogunk különböző elemzői véleményeket a történtek kapcsán. Pár megállapítás, mi okozhatta Kurz győzelmét:

  1. Az osztrák kampány egyik legfontosabb témája a bevándorlás volt, ami nem a szociáldemokrata párt malmára hajtotta a vizet. Ugyan a kérlelhetetlen migránspárti kancellárt, Werner Faymannt korábban leváltották, de ez kevésnek bizonyult Kurz elutasító és kritikus álláspontjával szemben, amit a migránskérdésben képviselt.
     
  2. A mérsékelt baloldali pártok világszerte nehéz napokat élnek meg, hagyományos szavazóbázisuk, a klasszikus munkásosztály csökkenő létszáma, valamint a bevándorlás kapcsán elfoglalt álláspontjuk miatt. 
     
  3. Az se tett túl jót a szociáldemokrata (SPÖ) jelöltjének, Christian Kernnek, hogy pártja leszerződtette a hírhedt Tal Silberstein politikai tanácsadót, akinek javaslatára ál Facebook-oldalakat hoztak létre Kurz lejáratásra. Csakhogy a stikli kiszivárgott.
     
  4. Kurz fiatalos lendülete és egyszerű nyelvezete elnyerte a választók tetszését, ráadásul sikeresen formálta újjá saját képére a konzervatív pártot.

4+1-edik megállapítás: mint már oly sok országban, Ausztriában is egy megerősödött, nyíltan bevándorlásellenes (FPÖ) párt jutott be a parlamentbe. 

A pontos eredményekre még várni kell, ugyanakkor a részeredmények ismeretében elmondható, hogy Kurz sikerével és az FPÖ megerősödésével jobboldali fordulatot következik Ausztriában, a választók azokat a baloldali, liberális pártokat büntették, amelyek teljesen félrekezelték a migrációs krízist. 

Borítókép: Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és kancellárjelöltje és párja, Susanne Thier érkezik egy szavazóhelyiségbe (MTI/EPA/Christian Bruna)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink