3,5 milliárd forintos keretösszeg a Nyári Diákmunka Program támogatására

Hírek M. O. A.
Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszeget kapott a Nyári Diákmunka program, amelyben most nyáron 26-27 ezer diák vehet részt.

A diákmunkára is érvényesek a munka törvénykönyvének előírásai; nyolcórás munkavégzésnél a minimálbér bruttó 232 000 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkánál legalább 296 400 forint – emlékeztetett Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

Kiemelte, a huszonöt év alattiakra érvényes szja-mentesség miatt a bruttó bér megegyezik a nettó bérrel, a támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Ezek kertösszege minden eddiginél nagyobb, 3,5 milliárd forint. A diákok június 15-től regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, a támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2023. július 1-jével állhatnak munkába. Az augusztus végéig tartó program részletei a Foglalkoztatási portálon olvashatók. A programba ezúttal is 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek.

A munkaerő toborzása is egyszerűbbé válik. Ugyanis a Világgazdaság június 29-én nagyszabású állásbörzét szervez a budapesti Westend Tetőkerten. A börzét szakmai programok színesítik, Czomba Sándor államtitkár pedig a 2023-as munkaerőpiaci helyzetről, kilátásokról és az állami szerepvállalásról tart előadást.

Borítókép: Török János / Délmagyarország

Ezek is érdekelhetnek

További híreink