30. születésnapját ünnepli a Hatoslottó

Hírek
Kerek születésnapot ünnepel a Szerencsejáték Zrt., hiszen 30 évvel ezelőtt, október végén tartották meg a Hatoslottó első sorsolását. Kezdetben csak havi, majd 1992 januárjától kétheti, 1993 novemberétől pedig - a napjainkhoz hasonlóan - heti rendszerességgel zajlanak a sorsolások. A Hatoslottó történetének eddigi legmagasabb főnyereményét 2008-ban vihette haza egy szerencsés játékos, aki akkor csaknem 3 milliárd forinttal gazdagodott.  

1988. október 7-én kezdték meg a szelvények árusítását, majd kísérleti jelleggel október 29-én tartották meg a közkedvelt 6/45-ös lottó első sorsolását. A játék struktúrájában az akkor már sikeres osztrák 6+1 sorsolásos metódust és az 5+1-es nyereményosztályt vette át a hazai lottótársaság.

A nagy népszerűségnek köszönhetően kezdetben havonta, 1992 januárjától kéthetente, egy évvel később pedig már heti sorsolásokat tartottak. A kezdeti sikert mi sem bizonyítja jobban, mint hogy minden idők legtöbb fogadása – 15,5 millió alapjáték – már a második sorsoláskor, 1988 decemberében beérkezett.

A Hatoslottó az általa kínált magas főnyereményeknek köszönhetően bevezetése óta töretlen népszerűségnek örvend. Az idei évben megnyert közel 1,3 milliárd forintos jackpot a Hatoslottó történetének eddigi negyedik legnagyobb nyereménye volt. Minden idők eddigi legnagyobb Hatoslottó főnyereményét – 2,9 milliárd forintot – 2008 szeptemberében nyerte meg egy szerencsés. De két alkalommal, 2012-ben és 2017-ben is 1,5 milliárd forintos főnyereménynek örülhettek a mind a hat számot jól megtippelők.

A Szerencsejáték Zrt. hosszú ideje elkötelezett nemcsak a sport, de a hazai kulturális élet támogatása mellett is. Adók, díjak, járulékok és osztalék formájában a nemzeti lottótársaság tiszta játékbevételének közel kétharmadával járul hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához – ez 2017-ben 87,8 milliárd forint támogatást jelentett. A 2017. évi befizetés alapján az Ötöslottó játékadójának 90%-a, azaz 10,5 milliárd forint a Nemzeti Kulturális Alap, a Hatoslottó játékadójának 80%-a, azaz 4,4 milliárd forint a Magyar Nemzeti Filmalap, valamint a sporttörvény alapján 10 milliárd forinttal a nemzeti sportmozgalom forrásait bővíti.

A magyar filmipar támogatásával európai mintát követ a Szerencsejáték Zrt. Európában bevett, bár országonként eltérő gyakorlat a szerencsejátékokból származó bevételeknek a helyi filmipar támogatására való felhasználása. Az Egyesült Királyságban az 1993-ban létrehozott nemzeti lottó közvetlen támogatást nyújt a filmiparnak, ahol bevételek egy fix százalékát folyósítják a British Film Institute számára. Hasonlóan az előbbi példákhoz, Görögországban, Finnországban és Svájcban is a lottójátékok árbevételén keresztül támogatják a hazai filmipart.

Az elmúlt években a Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően olyan komoly nemzetközi díjakban részesült és a hazai közönség által is szívesen fogadott drámák, vígjátékok születhettek meg, mint a Liza, a rókatündér, a Saul fia, az 1945, a Kincsem, a Viszkis, a Testről és lélekről, vagy a Valami Amerika 3.

A Szerencsejáték Zrt. ugyanakkor ezt megelőzően közvetlenül is támogatta számos nagysikerű  magyar film megvalósulását. Olyan ikonikus magyar filmek születtek meg a hazai lottótársaság támogatásával, mint a Sose halunk meg, a Valami Amerika és az Üvegtigris.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink