217 literes nagyfröccs készült a felvidéki Szímőn

Hírek
Jedlik Ányos szülőfalujában készült a szlovákiai rekordméretű fröccs helyi rizlingből és szímői szikvízből. A több ezer érdeklődőt vonzó magyar rendezvényt, a Szímői Fröccsnapokat immár hatodik alkalommal tartották meg a 217 éve született természettudós, oktató, feltaláló bencés szerzetesre emlékezve.

A dinamó elvét elsőként leíró, az első villanymotort megalkotó Jedlik Ányos (1800-1895) nevéhez fűződik a szódavíz magyarországi gyártása is, ezért avatták fel tavaly a faluban a szikvízüzemet a hajdúnánási Jedlik Ányos Szikvíz Lovagrend bíztatására. Hódos Antal a lovagrend elnöke évek óta visszajár Szímőre, így honosították meg a nyári Jedlik-napokat is.

hirek.sk hírportál tudósítása szerint Bób János polgármester megnyugtatta az érdeklődőket, hogy az óriásfröccs “poharának” űrtartalma 236 liter, így még 21 évig ebben fogják összeállítani a Fröccsnapok italát. Az idei évfordulónak megfelelő 217 liter ital bevételéből a szímői tempolm előtt álló első és második világháborús emlékművet újítják fel.

Szímő a Vág folyó bal partján fekszik Érsekújvártól 13 kilométerre nyugatra és Gútától 12 kilométerre északra. Száz éve mintegy 2800 lakosából pár fő nem volt magyar nemzetiségű, manapság még mindig magyar többségű a község, a 2011-es népszámlálás adatai szerint 2281 lakójának 70 százaléka magyar. Jedlik Ányos emlékét a községi könyvtár egyik szobája és egy szobor őrzi a településen.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink