Így áll az albérlet-helyzet Budapesten

Hírek vg.hu
Az albérleti piac sztárjai, az alacsony rezsivel üzemeltethető korszerű ingatlanok havi díja már közel van a 200 ezer forinthoz Budapest belső városrészeiben.

A 15-20 százalékos tavalyi bérletidíj-emelés ellenére is 80 százalék feletti szerződéshosszabbítással működteti 750 lakásos portfólióját a magánbérházak piacán legnagyobb szereplővé nőtt Flatco Real Estate Kft. – tudta meg a Világgazdaság Jacoby Márta ügyvezetőtől.

Újabb ötven új építésű lakást vásárolt most a meglévő bérlakásállományához a Flatco, amely növekedési terveinek megvalósításához nem a keresletet hiányolja, hanem a kellően alacsony beruházási hiteleket, valamint egy bérlakásépítést ösztönző programot. Ideális a hosszú távú, 20 százalék körüli önrésszel működő, támogatott finanszírozás lenne a fejlesztőknek és a befektetőknek is.

Bár a budapesti albérletpiac az áremelések ellenére is szárnyal, a bérlők száma nem lett kevesebb, a legnagyobb saját tulajdonú bérlakásállományt építtető cég mégis kivár a nagyszabású, már rövid távon kétezer lakással számoló növekedési tervei megvalósításával.

A lakásbérbeadás jelenleg rendkívül hosszú, 15-20 éves megtérülési idővel működik, ezért kevés vállalkozó akad, aki belevág ilyen irányú befektetésbe.

Bérlői szemmel az egyre magasabb díjakból nem erre lehet következtetni, de az előző években elszaladt lakásárak, a megdrágult építőanyagok és kivitelezési díjak ismeretében már reálisnak tűnik, hogy egy 40-45 millió forint értékű lakás havi 190 ezer forintos bérbeadásából sokára lesz hozam.

A legkeresettebbek az egy hálószobás vagy alkóvos lakások, de a Flatco a Teve utcai új bérházában sok nagy lakást is kialakított, ezek hozama azonban elmarad a kisebb lakásokétól.

A bérlők érhetően a kislakásokat keresik, és többségében nem egy évre költöznek, még az építkezés vagy vásárlás miatt bérelt ingatlanba költözők is két-három évre terveznek. A 80 százalékos átlagos szerződéshosszabbítási arány azt tükrözi, hogy a bérlők reálisnak tartják a bérleti díjak emelésének mértékét.

Akik nem hosszabbítottak legutóbb, azaz a bérlők ötöde, többségében hazaköltöző külföldi diákok voltak, és olyan magyarok, akik külföldön vállaltak munkát, esetleg saját ingatlanhoz jutottak.

A teljes cikket a témában itt olvashatja el.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink