10,75 százalékra csökkent az MNB alapkamat

Hírek
A Monetáris Tanács mai ülésén a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal 10,75%-ra csökkentette az alapkamatot, emellett 75 bázisponttal 9,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 11,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.

Az MNB által figyelt kulcsfontosságú külső és belső makrotényezők többsége stabilizálódást mutatott és a nemzetközi kockázatvállalási hangulat is javult, aminek hatására Magyarország kockázati megítélése kedvező maradt. A kamatcsökkentésnek teret engedett, hogy az infláció jelentősen mérséklődött novemberben is, javult a külső egyensúly, emellett a globális befektetői hangulat is kedvezőbben alakult az elmúlt hetekben – olvasható az MBH Bank elemzésében.

Részletek

A mai ülésen két opciót tárgyaltak (-75 bp és -100 bp), végül egyhangú döntés mellett szavazták meg a 75 bp kamatcsökkentést. Az MNB az FX-swap piaci folyamatokra tekintettel december 21-én, átnyúló futamidejű addicionális tendert tart. A kamatdöntés bejelentését követően az EUR/HUF árfolyam 383,20 körüli szintről előbb leszúrt, majd a háttérbeszélgetés alatt 384 fölé emelkedett.

A kockázati környezet külső feltételei között a nemzetközi befektetői hangulat javult, a fejlett piaci hozamok lefelé korrigáltak, erősödtek a fejlett piaci kamatcsökkentések 2024-es megkezdésével kapcsolatos várakozások. A közleményben utaltak arra, a fokozott geopolitikai feszültségek általánosan növelik a világgazdasági kilátásokat övező kockázatokat, ami óvatosságot indokol továbbra is. A belső feltételek közül gyors ütemben folytatódott a hazai infláció széles körű, általános csökkenése novemberben is. Folytatódik az infláció csökkenése a következő hónapokban is, majd ezt követően lassulhat. Érdemi javulás után pozitív a folyó fizetési mérleg egyenlege, míg az uniós forrásokhoz való hozzáférés javítja hazánk kockázati megítélését és külső finanszírozási képességét. Emellett a források beérkezése kedvezően hat az államadósság-pálya alakulására is.

A globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága körültekintő monetáris politikát indokolnak. A korábbi üzenetek szerint a jegybank továbbra kiemelten figyeli, hogy a külkereskedelmi, valamint a folyó fizetési mérlegben folytatódnak-e a pozitív tendenciák, tartós marad-e a cserearány javulása, fennmarad-e a piaci stabilitás a deviza-, az állampapír-, és a swappiacokon, valamint hogyan alakulnak a fejlett jegybanki kamatpolitikák és a befektetői kockázatvállalás.

Az MNB friss prognózisában a korábbi 17,6-18,1% sávról 17,6-17,7%-ra szűkítette idei inflációs várakozását, míg a jövő évi prognózisa 4-6% helyett 4,0-5,5%-ról szól, továbbá 2025-ben és 2026-ban egyaránt 2,5–3,5% között alakulhat. Az idei GDP növekedést -0,5-0,5% helyett -0,6% és -0,4% közé várja, 2024-re 3,0-4,0% helyett 2,5-3,5%-os növekedést jeleznek. 2025-ben 3,5–4,5%-kal, majd 2026-ban 3,0–4,0%-kal bővül a gazdaság teljesítménye a jegybank szerint.

Kilátások

Az év végére további érdemi inflációcsökkenést várnak a szakértők, a decemberi infláció 6%-ra mérséklődhet. A jövő évben is folytatódhat a dezinfláció, valamint a hazai gazdaság sérülékenysége is várhatóan tovább javul a külső pozíción keresztül, emellett a forint is érdemi stabilitást mutat, így az alapkamat csökkentése folytatódhat az eddigi ütemben a következő hónapokban. A kamatcsökkentési ciklus 2024 első félév vége felé lassabb ütemre válthat, azonban a jegybank a pozitív reálkamat fenntartását szükségesnek tartja, így a jövő év harmadik negyedévére a várakozásunk szerint 6%-ra csökkenhet az alapkamat, mely az év végéig fennmaradhat. A kamatcsökkentési ciklus a nyáron várthoz képet kissé lassabb lehet, mivel egyrészt az üzemanyagárak megugrása miatt az infláció, másrészt a fejlett piaci jegybankok magasabb kamatok fenntartása melletti elköteleződése óvatosságot indokolnak.

Az irányadó kamat csökkentésének várható folytatása ellenére sem várunk jelentősebb gyengülést a forint árfolyamában. Egyrészt a külső egyensúly, a folyó fizetési mérleg markáns javulása ellensúlyozhatja a kamatcsökkentések hatását, támaszt adva a forint árfolyamának. Másrészt a kamatcsökkentési ciklust, a hazai kamatok normalizálódását már beárazták a határidős piacok. Harmadrészt a reálkamat már pozitívvá vált, az infláció meredek csökkenése miatt pedig a következő hónapokban érdemben növekedhet, így az elvárt hozam is csökkenhet. Az EUR/HUF árfolyam esetében év végére továbbra is 378-as szintet várnak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink