Kudarcot vallott az orosz olajat célzó ársapka

Hírek
Bár kezdetben az orosz olaj az ársapka alatti áron talált gazdára, ma már az összes kiskaput megtalálták a kereskedők.

Az orosz olajbevételek mérséklését célzó nyugati ársapka közel egy évvel a bevezetése után kudarcot vallott egy friss jelentés szerint. Az orosz olaj árát hordónként 60 dollárig korlátozó intézkedés ugyan ért el némi sikereket, így mintegy 34 milliárd dollár bevételtől fosztotta meg Moszkvát, ám ezen hatását főként a bevezetése utáni első hónapokban érte el – derül ki az Energiával és Tiszta Levegővel Foglalkozó Kutatóközpont (CREA) kutatásából.

Mára az orosz olaj folyamatosan 60 dolláros hordónkénti ár felett talál gazdára, és az intézkedés hatását az is tompítja, hogy nem ellenőrzik és tartatják be kellő eréllyel – mondta a Politicónak Isaac Levi, a központ európai és orosz ügyekkel foglalkozó vezetője. A nyugati országok a kiskapuk bezárásával sem sietnek.

A jelentés szerint a kudarc egyik oka, hogy a kereskedők egyszerűen figyelmen kívül hagyják az ársapkát, így az orosz olaj ma hordónként nagyjából 70 dollárért kapható.

Noha az orosz kőolajszállítmányok 48 százalékát olyan tankereken szállítják, amelyek a G7 vagy az EU-országok tulajdonában állnak, vagy ezen országok biztosításával rendelkeznek, a gyakorlatban csak kevés üzemeltetőt büntettek meg a szankciók megszegése miatt.

Az olajfinomítás kapcsán nyitva hagyott kiskapu is aláássa a nyugati erőfeszítéseket, így olyan országok, mint India, óriási mennyiségű orosz olajat vásárolnak fel, amit aztán a feldolgozás után juttatnak vissza Európába. Ezt az ársapka nem korlátozza, ugyanakkor az adatok szerint India 134 százalékkal növelte orosz olajimportját, miközben ezzel párhuzamosan kilőtt az onnan Európába tartó, finomított termékek exportja. Bár ez technikailag nem sérti a szankciókat, Ukrajna felszólította Brüsszelt ezen üzletek korlátozására.

A szabályszegők közül csak kevesek ellen emeltek vádat, és nyomozás is csak ritkán indul az intézkedések megsértése miatt. Ráadásul Moszkva időközben nyíltan is kijátssza a szankciókat az ország által létrehozott, öregedő tankerekből álló árnyékflotta segítségével.

A cikk itt folytatódik

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink