Új gázfolyosó növelné a térség ellátásbiztonságát

Hírek VG
A Vertikális gázfolyosó létesítéséről tartottak munkamegbeszélést a görög, a bolgár, a román, a szlovák és a magyar földgázszállító rendszereket üzemeltető társaságok vezetői.

Egy olyan gázfolyosó működtetésének részletein dolgoznak egyes térségi országok rendszer-üzemeltetői, amelyen az eddigitől eltérő útvonalon érkezhet dél felől földgáz a térségünkbe távolabbi helyekről – LNG-terminálokon keresztül –, de Oroszországból is.

Bővíteni kellene egyes kapacitásokat
A Vertikális gázfolyosó a transzbalkáni vezetékrendszer elemein alapulna, majdani működtetéséről a napokban tartottak újabb munkamegbeszélést a görög, a bolgár, a román, a szlovák és a magyar földgázszállító rendszer-üzemeltetők vezetői. A múlt szerdai eseményen megfigyelőként részt vettek az ukrán GTSOU rendszer-üzemeltető képviselői. A társaság vezérigazgatója, Dmitro Lippa bemutatta a transzbalkáni gázvezeték közép- és dél-európai országokba való visszaáramlásának projektjét. Azt javasolta, hogy az érintettek hozzanak létre „garantált kapacitásokat” a balkáni útvonal teljes hosszában a gázvezeték fordított üzemmódban történő üzemeltetéséhez. Jelezte, hogy a GTSOU kész aláírni a Vertikális folyosóról szóló szándéknyilatkozatot, és csatlakozna a munkacsoportokhoz is.

A szemináriumon az ukrán üzemeltető képviselői is hangsúlyozták a bolgár és a román gázszállító rendszer kapacitásbővítésének szükségességét, mert kritikusnak tartják a bulgáriai szállítórendszer teherbíró képességét a többletáramlás biztosításához.

Az ukrán, román és moldovai gázszállító rendszerek üzemeltetőinek közös piaci keresletfelmérése szerint napi 20 millió köbméteres olyan szállításra lenne igény a transzbalkáni útvonalon, amely Ukrajna föld alatti gáztárolóiba vezetne. A transzbalkáni útvonal ki tudja elégíteni azon ügyfelek igényeit, akik a balkáni irányból terveznek gázt szállítani a kelet- és közép-európai fogyasztókhoz, valamint lehetőséget biztosít a gáz tárolására Ukrajna gáztárolóiban

– mondta a GTSOU vezetője a társaság honlapján olvasható összefoglaló szerint. A meglévő infrastruktúrának köszönhetően a transzbalkáni gázvezeték részben már fordított üzemmódban működik: 2023-ban több mint 0,5 milliárd köbméter földgázt továbbítottak rajta.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Ezek is érdekelhetnek

További híreink