Falják a brit tinédzserek a mesterséges intelligenciát

Hírek VG
Az Ofcom brit digitális szokásokat vizsgáló tanulmánya szerint a fiatalok előszeretettel használják a generatív mesterséges intelligenciát, de az is kiderült, hogy a YouTube felváltotta a Meta Facebookját az Egyesült Királyság leglátogatottabb weboldalaként.

A 13–17 év közötti brit tinédzserek közül ötből négy (79 százalék) használ generatív mesterséges intelligenciát (MI), míg a 7–12 év közötti gyerekek jelentős része (40 százalék) is alkalmazza a technológiát – derül ki a brit hírközlési hatóság (Ofcom) tanulmányából. A 16 éves vagy annál idősebb felnőtt internetezők 31 százaléka próbálta a generatív MI-szolgáltatást, míg 69 százalék egyszer sem tett így.

A 16 év feletti válaszadók 24 százaléka nem ismeri a technológiát. A Snapchat My AI – amely 2023 áprilisában vált szabadon elérhetővé minden Snap-felhasználónak – a legnépszerűbb generatív MI-eszköz a gyerekek és tizenévesek körében, a 7–17 éves online korosztály fele (51 százalék) használja. A 16 évesnél idősebb internetezők körében a ChatGPT a legelterjedtebb mesterségesintelligencia-szolgáltatás 23 százalékkal.

A 16 év feletti felhasználók 58 százaléka szórakozásból, egyharmaduk pedig munkájához használja a technológiát, míg 25 százalék a tanulmányaihoz fordul segítségért a chatbotokhoz. Az internetezők azonban tisztában vannak a generatív mesterséges intelligencia lehetséges kockázataival is: több mint a felük (58 százalék) aggódik a társadalomra gyakorolt jövőbeli hatása miatt. A generatív MI legtermékenyebb felhasználóinak számító 16–24 éves korosztály 67 százalékát nyugtalanítja a technológia társadalmi hatása.

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

A cikk itt folytatódik

Ezek is érdekelhetnek

További híreink