A turizmus izmos rekordja hizlalta a külkereskedelmi többletet

Hírek
2023 harmadik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 14 százalékkal, az importja pedig 9,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest a KSH szerdai jelentése szerint.

A 2023-as év harmadik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 14 százalékkal, importja 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 3,3 milliárd euró volt, 616 millió euróval több a 2022-es harmadik negyedévinél – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett jelentéséből. Az előző negyedévhez viszonyítva az export 17 százalékkal, az import 15 százalékkal, a többlet pedig 604 millió euróval bővült.

A harmadik negyedévben az export értéke 9,2 milliárd euró (3,5 ezermilliárd forint), az importé 5,9 milliárd euró (2,3 ezermilliárd forint) volt.

A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 3,3 milliárd eurót (1,3 ezermilliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus rekordméretű, 1,4 milliárd euróval, a szállítás 889 millió euróval, az üzleti szolgáltatások 523 millió euróval járultak hozzá a tetemes aktívumhoz.

A szolgáltatásexportunk 65 százalékát, -importunk 72 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,8 milliárd eurós többlet keletkezett. Az első számú partnerünk továbbra is Németország, amellyel az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb partner az Amerikai Egyesült Államok 8,6 százalékkal, míg a harmadik helyen álló Ausztria 8,0 százalékkal részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 36 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 19 százalék) volt, ezt követte a turizmus 30 százalékos, majd a szállítási szolgáltatások 25 százalékos részesedéssel. Az import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 48 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 25 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 25 százalékkal, a turizmus 23 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

A cikk a Világgazdaság oldalán folytatódik

Fotó: Szabad Föld / Németh András Péter

Ezek is érdekelhetnek

További híreink