Nagy Márton: visszaszorítottuk az inflációt

Hírek
A gazdasági növekedés helyreállítása a következő nagy feladat, az inflációt már visszaszorítottuk – közölte Nagy Márton.

Az eddig közzétett adatok alapján a magyar növekedés az egyik legjobbnak mondható, ugyanis messze felülmúlta az uniós tagországok teljesítményét – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, reagálva kedd reggel közzétett friss GDP-adatra. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal nőtt a GDP, s ezzel megindult a növekedés helyreállítása Magyarországon.

A negyedéves alapú adatok szerint az ír (mínusz 1,8 százalék), az osztrák (mínusz 0,6 százalék), a cseh (mínusz 0,3 százalék), az észt (mínusz 0,2 százalék), a portugál (mínusz 0,2 százalék), a német (mínusz 0,1 százalék), a litván (mínusz 0,1 százalék), a francia (plusz 0,1 százalék), a spanyol (plusz 0,3 százalék), a belga (plusz 0,5 százalék) és a lett (plusz 0,6 százalék) gazdaság teljesítménye is elmaradt a magyarországitól.

Nagy Márton az adatokat értékelve megállapította, hogy a háború, a káros szankciók és a multik nyerészkedése súlyos veszteségeket okoztak a magyar gazdaság égészének, beleértve a vállalkozásokat és a családokat is. Az energiaárak, az infláció és a kamatok is az egekbe emelkedtek, így a kereslet is jelentősen csökkent. A kormány beavatkozása nélkül ebben a helyzetben családok és vállalkozások mentek volna tönkre, ezért a kormány vállalta, hogy megvédi a munkahelyeket, a gazdaságot és egy számjegyűre csökkenti az inflációt, így 2023 az inflációcsökkentés, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve.

A tárcavezető kiemelte, hogy a kedvező negyedéves növekedés mellett, éves alapon még 0,3 százalékos csökkenés látható, így komoly feladat áll a kormány előtt, hogy helyreállítsa a növekedést. A kormányzat ugyanakkor eddig sem volt tétlen, és ez köszönhet vissza a rendkívül pozitív negyedéves alapú adatokban is.

További részletek a Világgazdaság oldalán olvashatók

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetnek

További híreink