Belenyúlt a tutiba az OTP

Hírek VG
Az év első 9 hónapjában a bankkonszern nettó profitja éves bázison a 3,7 szeresére, azaz 858 milliárd forintra nőtt, mivel a tavalyi évben még a nyereséget egyaránt csökkentő akvizíciós, háborús és banki különadókkal kapcsolatos hatások mind kedvezőbbé váltak.

Az öt országban piacvezető OTP bankcsoport részben az elmúlt években felvásárolt 11 banknak köszönhetően is három és félszeresére növelte hitelállományát, miközben tőkearányos megtérülése (ROE) 32 százalékot – néhány egyszeri tételt kiszűrve 29 százalékot – tett ki, ami messze meghaladja a hasonló pénzintézeti csoportok teljesítményét – mondta pénteken Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a pénzintézet első három negyedéves gyorsjelentését bemutató sajtótájékoztatón.

A nettó hitel/betét mutató pedig 74 százalékra nőtt. Mindezt megkoronázza a stabil tőkehelyzet és eszközminőség, amit a magas inflációs környezet dacára sikerült fenntartani, erős ESG elkötelezettséggel párosulva – tette hozzá.

A tőkehelyzet stabilitásával kapcsolatban kiemelte, hogy például Magyarországon nagyon alacsony a hitelállomány, a GDP- mindössze 8 százalékát teszi ki, amíg Nyugat-Európában ez 100, mondjuk Szlovákiában pedig 35-40 százalék. A környező országokban, ahol az OTP jelen van, viszont nem állt le a gazdasági növekedés, nem esett vissza a lakossági fogyasztás sem.

Az év első 9 hónapjában a bankkonszern nettó profitja a 3,7 szeresére, azaz 858 milliárd forintra nőtt, mivel a tavalyi évben még a nyereséget egyaránt csökkentő akvizíciós, háborús és banki különadókkal kapcsolatos hatások mind kedvezőbbé váltak.

A csoport mérlegfőösszege elérte a 100 milliárd eurót.

Idén a banki adók és a háborús felár mérséklődtek, az akvizíciós hatás pedig masszívan pozitívvá vált.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Fotó: Marjai János

Ezek is érdekelhetnek

További híreink