20 ezer forinttal többet is kaphatnak a távmunkások

Hírek Sz. H.
Júniustól törvényi erőre emelkedtek azok a távmunkával kapcsolatos szabályozások, amelyeket a veszélyhelyzet alatt, a koronavírus-járvány kitörése miatt hozott a kormány.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára egy budapesti rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy június elsejével a Munka Törvénykönyve, a munkavédelmi törvények, valamint a személyi-jövedelemadó törvény távmunkára vonatkozó rendelkezései is változnak.

Kutnyánszky Zsolt hozzátette: a járvány kirobbanásakor mintegy 750 ezren dolgoztak legalább alkalmanként otthonról. Ez a mutató a 2020-as rekordszinthez képest nagyjából a felére csökkent, de még így is többszöröse a korábbi értékeknek. Jelenleg mintegy 365 ezren dolgoznak ebben az atipikus foglalkoztatási formában.

Az most állandósuló szabályozás a korábbinál szélesebb körben biztosít lehetőséget a távmunkára a versenyszférában. A minimálbér nagyarányú megemelésével ötödével nő a számlaalapú elszámolás nélkül, átalánydíjként kifizethető költségtérítés összege is. A távolról dolgozók így akár havi 20 ezer forintot kaphatnak a feladataik ellátásával kapcsolatos költségekre (például rezsi, internet, biztosítás stb.).

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink