CSOK Plusz: élénkült a kereslet, Budapesten már érezhető a hatása

Hírek VG
Ha a múlt heti bejelentés utáni első napokban látott tendencia hosszabb távon kitart, akkor elsőként Budapesten és a nagyvárosokban lesz tapasztalható látványosabb mozgás a lakáspiacon a szakértő szerint.

Októberben országszerte éves szinten 17 százalékkal nőtt a lakáspiaci kereslet, ebből is kiemelkedik a főváros, ahol 22 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra. Ugyanez a szám Fejér, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyében 24–30 százalék.

Több eladó lakásból válogathatnak a vevők, miközben csökkent a friss kínálat

Az októberben meghirdetett eladó lakások és házak friss kínálata éves összevetésben 12 százalékkal csökkent, miközben az elérhető teljes hirdetésállomány tavaly október végéhez képest 20 százalékkal bővült.

Már több mint 150 ezer eladó lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak a vevők, de az alacsonyabb fordulatszámon pörgő kereslet nem képest felszívni a kínálatot a piacról.

Az új lakástámogatási programról, a CSOK Pluszról szóló bejelentés a fővárosi lakások iránti keresletnek látható lendületet adott.

A korábbi, visszafogott hónapokhoz képest októberben az ébredezés jeleit mutatta az országos lakáspiac, amely leginkább a keresleti oldalon látható – derül ki az Ingatlan.com legújabb összesítéséből. Ez többek között azt is megvizsgálta, hogy az új állami lakásprogramról, a CSOK Pluszról szóló októberi bejelentés milyen hatással volt a piacra.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink