Egyre többen spórolnak a fűtésen a régióban

Hírek
A jelenlegi energiaválság új kihívások elé állította a közép-kelet-európai régió országait: az embereknek mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk. A Resideo arról végzett felmérést, hogyan próbálják az emberek csökkenteni a fűtési költségeket és mi máson spórolnak még az elszállt energiaárak miatt.

A magasabb energiaárak következtében a közüzemi számlák is nőttek az elmúlt évben. Ezt támasztja alá a Resideo felmérése, amely szerint a közép-kelet-európai lakosok többségének a 2022/23-as fűtési szezonban jelentősen többet kellett költenie számláira: a lengyelek 77%-a, a románok 74%-a, a csehek 68%-a és a szlovákok 60%-a mondta, hogy többet költ fűtésre, mint korábban.

Magyarországon a megkérdezettek kicsivel több, mint fele – 55 százalék – érzékelt növekedést, közel felüknél ez az árnövekedés meghaladta a 40%-ot.

Fotó: Resideo felmérés

Megváltozott életszínvonal

A válaszadók 85 százaléka volt kénytelen más területeken takarékoskodni a magasabb fűtésszámla miatt. Kétharmaduk az energiaköltségeket próbálja csökkenteni, több mint felük arról számolt be, hogy az általános életszínvonala csökkent. Minden második ember kevesebbet költ szórakozásra, hatból négyen kevesebbet utaznak, illetve spórolnak a vízfogyasztáson. Harminchét százalék költ kevesebbet élelmiszerre, minden negyedik ember pedig a közlekedésen is spórol. A válaszadók ötöde végrehajtott valamilyen korszerűsítést otthonában annak érdekében, hogy csökkenjenek az energiaköltségei.

Fotó: Resideo felmérés

A válaszadók különböző módokon próbálnak takarékoskodni a fűtéssel: csökkentik a benti hőmérsékletet, melegebb ruhákba öltöznek, kikapcsolják a fűtést éjszakára vagy amikor nincsenek otthon. Minden harmadik válaszadó figyelmet fordít az ajtók és ablakok szigetelésére, de mindössze minden hatodik válaszolta, hogy modernizálta a fűtési rendszerét, illetve új fűtésszabályozó eszközöket telepített.

Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója szerint bár egyre tudatosabbak az emberek a fűtésszámlák csökkentésével kapcsolatban, túl kevesen használnak még fűtésszabályozást (például termosztátot vagy radiátorszelepet), nem is beszélve az intelligens fűtésszabályozó rendszerek telepítéséről. Pedig a fűtésszabályozás bizonyítottan hatékonyabbá teszi a fűtési rendszer működését és csökkenti a gázfelhasználást, így segítve a lakástulajdonosok megtakarítását.

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink