Így nézett ki az ipari termelés augusztusban

Hírek K.B.K.
A belföldi értékesítés terén az ipar visszaesése 17,6, a feldolgozóipar 9 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól.

Közzétette második becslését is az augusztusi ipari termelés alakulásáról a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első becsléshez képest nem változott az éves alapú 5,3 százalékos visszaesés mértéke. Azonban a részletes adatok szerint a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágakban, a járműgyártásban és a villamos berendezések gyártásában növekedés volt tapasztalható, míg a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júliusinál 2,4 százalékkal maradt el.

Az ipari export volumene 8,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakánál, ugyanakkor a feldolgozóipari export mintegy harmadát adó (31 százalék) járműgyártás kivitele 1,1, a 16 százalékot adó villamos berendezés gyártás exportja 19,8 százalékkal nőtt.

A belföldi értékesítés terén az ipar visszaesése 17,6, a feldolgozóipar 9 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól.

Az ipari termelés 95 százalékát adó feldolgozóipar kibocsátása 4,7 százalékkal, a bányászaté 33 százalékkal, az energiaiparé 16,5 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés mintegy negyedét (23 százalék) adó járműgyártás ugyanakkor 4,6 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a közúti gépjármű gyártása 4,3, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 3,7 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

A feldolgozóipar nyolcadáért (12 százalék) felelő villamos berendezés gyártása 15,8 százalékot nőtt tavaly augusztushoz képest, ám az ezen belüli két legnagyobb súlyú alágazatból az akkumulátor- és szárazelemgyártás 39 százalékkal nőtt.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetnek

További híreink