Nagy Márton: Csináljunk mi is több profitot

Hírek vg.hu
Mi is egyre jobban figyelünk rá, hogy a nemzetközi tőkeáramlások profitjából kivehessük a részünket, és ne maradjon negatív a számunkra az egyenleg – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési Miniszter az exporthitel-ügynökségek Berni Uniója és az Exim budapesti nemzetközi konferenciáján.

Örökölt, de kinőhető sajátosság, hogy a külföldiek több profitot termelnek a közép-európai régióban, mint amennyit a régió hazai vállalatai tudnak külföldön kasszírozni erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az exporthitel-ügynökségek Berni Uniója és az Exim budapesti konferenciáján a vg.hu tudósítása szerint.

A miniszter által bemutatott grafikonokból kiderült, hogy a három évtizede a piacgazdaság útjára tért visegrádi négyek vállalatai a GDP-jüknek még ma is 4-6 százalékával kevesebb profitra tesznek szert külföldön, mint a külföldiek nálunk. A gazdag nyugati államok, élükön Németországgal, viszont fordított a helyzet, „szép nyereséget tesznek zsebre külföldön, amit vagy kivonnak, vagy újrabefektetnek, növelve a vagyonukat”.

Ami Magyarországot illeti, a GDP 28 százalékának megfelelő beruházási ráta a legmagasabb az unióban, és világszerte a legmagasabbak közé tartozik– emlékeztetett a miniszter. Idén Magyarországon a befektetések értéke elérheti a 20 ezermilliárd forintot, és ennek egyötöde lesz várhatóan közvetlentőke-befektetés (FDI). Viszont – derült ki Nagy Márton szavaiból – amiért a tőke fáradhatatlanul áramlik a régióba és Magyarországra, az a rendkívül magas profit, amire alacsony kockázatok mellett lehet szert tenni. A profitráta tavaly a majdnem 100 milliárd eurót kitevő FDI-n 8,9 százalék volt – ami a világon elérhető egyik legjobb ráta –, a nyereség 8,7 milliárd eurót (3370 milliárd forintot) tett ki. Ezzel szemben a 39,2 milliárd eurónyi magyar külföldi közvetlentőke-befektetésből 6,77 százalékos ráta mellett 2,6 milliárd euró származott.

Azaz vagy a magyar külföldi befektetéseket kell növelni, vagy a profitot – emelte ki Nagy Márton. Ez akkor is igaz, ha az elmúlt években jelentősen emelkedett a külföldi magyar befektetések profitja.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítóképen Nagy Márton. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetnek

További híreink