Jöhet az üzemanyag-ársapka? – erre utalt Orbán Viktor

Hírek Járdi Roland
Belengette a miniszterelnök, hogy visszatérhet az ársapka, amennyiben tovább emelkednek az üzemanyagárak. A kormányfő szerint ugyan kiment a divatból, mégis vannak olyan országok, amelyek visszahozzák.

Nem lehetetlen, hogy ismét visszahozza az ársapkákat a kormány – erre tett utalást Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjújában, amikor arról beszélt, az ukránok mintegy 3,5 szeresére emelték a Barátság olajvezeték tranzitdíját, ami 48 milliárd forint többletköltséget jelentett a piaci szereplőknek és fél százalékponttal növelte meg az inflációt.

A kormányfő szerint ugyan az ársapkák kimentek a divatból, de vannak olyan országok, ahol visszahozzák őket. Bár konkrétumot nem említett, vélhetően Franciaországra gondolhatott, ahol pont a napokban üdvözölte a Bruno Le Maire pénzügyminiszter a TotalEnergies energetikai óriásvállalat döntését, miszerint december 31. után is fenntartja az üzemanyagár-sapkát.

A magyar miniszterelnök szerint az ukránok kiszúrtak a magyar családokkal.

Július vége óta, azaz több mint egy hónap leforgása alatt 8 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak hazai kutakon, ami miatt az augusztusi infláció is az elemzői várakozásoknál is magasabb lett. Előzetesen abban lehetett bízni, hogy 16 százalék alá bukik a drágulás mértéke, ám az áremelkedés következtében a fogyasztói árak végül 16,4 százalékkal emelkedtek.

Ahogy a Világgazdaság megírta, az üzemanyag-áremelkedés mögött egyrészt nemzetközi folyamatok (Oroszország és Szaúd-Arábia termeléscsökkentése), másrészt Magyarországot érintő, országspecifikus tényezők húzódtak, amelyek a régiós átlagnál magasabb árakhoz vezettek a kutakon.

További részletek a Világgazdaság oldalán.

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink