Vidéken 30, a fővárosban inkább már 40 milliós kiadást jelent egy élhető méretű otthon megszerzése

Hírek Magyar Nemzet
Országos átlagban közel negyvenmillió forintot szántak az idei évben otthonteremtésre a vásárlók, de a négyzetméterárak szerint akár kevesebb is elegendő lehet a Duna House összesíése szerint

„Bár az idei év eladásai alapján országos szinten a tavalyinál egy millió forinttal, átlagosan 39,7 millió forintra nőtt az ingatlanra fordított összeg, mégis jó hír az otthonteremtést tervezőknek, hogy a vidéki területeken akár 30 millió forintból is kapható élhető méretű ingatlan, a fővárosban azonban inkább 40 millió forintos kiadással érdemes kalkulálni.”– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Fotó: Duna house

A vizsgálatba bevont vármegyeszékhelyek közül a 2022-es adatokkal ellentétben, az idei év első hét hónapjának tranzakciói alapján Miskolc került ki győztesként, itt kapható ugyanis 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 82 m2-es használt lakás. Nem sokkal, mindössze három négyzetméterrel maradt le a dobogó második helyezettje, Kaposvár, Somogy vármegye székhelye. A tavalyi év rekordere Békéscsaba volt, az átlagos négyzetméterárak emelkedése miatt azonban visszaszorult idén a harmadik helyre. A békési vármegyeszékhelyen 78 négyzetméteres lakást lehet vásárolni a megadott keretösszegből.

A vidéki nagyvárosok közül közel azonos méretű ingatlanra futja 30 millió forintból Veszprémben, Székesfehérváron, Debrecenben és Szegeden. Az utóbbi településen letelepedő lakásvásárlók kaphatják az egyik legcsekélyebb méretű ingatlant a pénzükért, nekik be kell érniük a tavalyinál öt négyzetméterrel szerényebb körülményeket biztosító, 48 négyzetméteres használt lakással, amennyiben mindössze 30 millió forintot fordíthatnak otthonteremtésre. „Nem minden vidéki nagyváros lakáspiacán tapasztalható azonban drágulás, a vizsgált vármegyeszékhelyek közül Tatabányán, Veszprémben és Győrben a tavalyinál 1-2 négyzetméterrel nagyobb ingatlan vásárolható idén a 30 millió forintos keretből, míg Pécsen a 2022-es adattal megegyezően, ezúttal is 55 négyzetméteres otthonra elegendő a megadott összeg. Kelet-Magyarországon zömében folytatódott az áremelkedés, kivétel ez alól Debrecen, ahol 41 négyzetméter helyett idén közel 50 négyzetméteres otthonra is futja. – tette hozzá a szakértő.

A családi házak tekintetében országszerte áremelkedést mutatnak az adatok, mindössze két településen, Tatabányán és Nyíregyházán lehetett az idei évben nagyobb kertes házat vásárolni, mint tavaly. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye székhelyén mindössze két négyzetméterrel járt jobban, aki 2023-ban vásárolt, ezzel szemben a bányavárosban majdnem egy teljes szobával, 11 négyzetméterrel többre, 87 m2-re elegendő a megadott büdzsé. A legnagyobb, 111 négyzetméteres ingatlanra Békéscsabán tehetett szert a vásárló harmincmillió forintból, itt a tavalyihoz képest 16 négyzetmétert veszítettek az alapterületből az ügyfelek. Kaposváron és Miskolcon is csökkent az ingatlanméret, de még így is tekintélyes, 94, illetve 90 négyzetméteres házakat lehetett vásárolni a somogyi és a borsodi megyeszékhelyeken.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink