Visszaszorulóban a feketén foglalkoztatás

Hírek Figyelő
Noha egyre kevesebben dolgoznak feketén az építőiparban, sok munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással is trükközik – derült ki a heol.hu cikkéből.

Június 26 és július 14. között akcióellenőrzést végzett a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság, arra voltak kíváncsiak a munkaügyi felügyelők, hogy mennyire tartják be a munkáltatók a munkavállalók foglalkoztatási szabályait. A cél az volt, hogy a foglakoztatók rendezzék dolgozóik jogviszonyát. Az ellenőrzés országszerte 852 vállalkozást és azok 2 ezer 818 munkavállalóját érintették, mindenhol vizsgálták a foglalkoztatási gyakorlatot. Ezek közé tartozott a pihenőidők betartása, a fizetések megfelelősége, a munkaerő kölcsönzés, de az is, hogy ha egy foglalkoztatott jogviszonya megszűnt, hogyan adták ki az arról szóló igazolásokat és megtörtént-e a felek közötti elszámolás.

A nyári időszak miatt az ellenőrzések leggyakoribb alanyai az építőipari cégek voltak – derült ki a heol.hu cikkéből. A munkáltatók háromnegyedénél tártak fel valamilyen szabálytalanságot, a feketén foglalkoztatás átlagosan az ellenőrzöttek közel 26 százalékára volt jellemző. Ezt az „átlagot hozta” az építőipar is, amely szektorban ez az adat már kedvezőnek számít. Sok cég az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai alól is próbál kibújni, ennek a szakképzetlen segédmunkások látják kárát, de többségében saját alkalmazottaik bejelentését is elmulasztották a problémás vállalkozók. Igaz, azok a munkáltatók, akiket ellenőrzés alá vontak, az eddig évek tapasztalatai alapján a későbbiekben már nem vagy jóval kevésbé próbálnak meg trükközni.

Hevesben sok más megyéhez hasonlóan majdnem minden ellenőrzött munkáltatónál tártak föl hibát a munkaügyi felügyelők, mindössze négy hibátlan vállalkozás akadt a 36 vizsgált között.

Borítókép: MTVA/Róka László

Ezek is érdekelhetnek

További híreink