Helyzetbe hozza a kormány a magyar építőipari vállalkozásokat

Hírek Figyelő
A hazai építőipari vállalkozások is nyernek az új beruházási kerettörvénnyel. A kormány célja egy kiszámítható és átlátható beruházási rendszer létrehozása.

A magyar vállalkozásokat akarja helyzetbe hozni a kormány az új beruházási kerettörvénnyel – mutattott rá Lánszki Regő építészeti államtitkár a Az MGYOSZ Csúcstalálkozó-sorozatának idei második rendezvényén. Az államtitkár elmondta, a cél egy kiszámítható és átlátható beruházási rendszer létrehozása, ami megváltoztatja többek között az engedélyeztetés és a tendereztetés módját is. A jogszabály újraszabályozza az állami építési beruházások teljes „életciklusát” az előkészítéstől a tervezésen, kivitelezésen át az üzemeltetésig, különös figyelemmel a költséghatékonyság és a fenntarthatóság szemlélet elvére.

– Célunk, hogy az állami beruházásoknál olyan magyar cégeket részesítsük előnyben, melyek magyar munkaerőt alkalmaznak, magyar alapanyagokat használnak, így a haszon is magyar kézben marad – hívta fel a figyelmet az építészeti államtitkár, majd hozzátette, hogy nincs nemzeti kormányzás a magyar ipar támogatása nélkül.

Lánszki Regő az MGYOSZ közleménye szerint kiemelte: az új tervezet ezen felül csökkenti a jogi és adminisztratív költségeket, illetve bevezetésre kerül a tervezők és a kivitelezők értékelése is. Ennek célja a magasabb minőség elérése, illetve a folyamat átláthatóságának és hatékonyságának növelése. Szigorítja a beépítési területek engedélyezését, és támogatja a barnamezős beruházásokat.

A tervezet alapján csökkentik a szektor import kitettségét az építőipari alapanyagok területén, sőt, ha szükséges, akár kiviteli tilalmat is bevezethetnek a magyar építőipari alapanyagokra.

A törvényjavaslat szabályozza az építési beruházások költségeinek nyomon követését, valamint különböző törekvésekkel támogatja a szakemberhiány csökkentését, az iparág automatizációját, digitalizációját és a gazdaság kifehérítését is.

– Az új törvény évtizedekre meghatározza az egész szektort azzal, hogy jelentős újításokat vezet be, illetve olyan építészeti alapelveket fektet le, amelyeket az egész beruházás folyamatára pozitív hatással lesznek – jegyezte meg az államtitkár.

Nyul Zoltán helyettes államtitkár az állami beruházási feladatok lebonyolításáról és az előkészítés fontosságáról beszélt.

– Az építési és közlekedési minisztérium strukturális változása is azt a célt szolgálja, hogy kiaknázzák a szektorok közötti szinergiákat, illetve hogy mindenhol a legjobb gyakorlatot alkalmazzák a magasabb színvonalú projektvégrehajtás érdekében. Ez nemcsak a szakmának, hanem az egész országnak jó – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke és az MGYOSZ-BusinessHungary alelnöke üdvözölte, hogy a Lázár János vezette minisztérium partnerként tekint az MGYOSZ-ra és igazi érdekképviseleti minisztérium, így a szakma fontos javaslatai benne vannak a törvényjavaslatban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld / Csapó Balázs)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink