Az energiabiztonságot segíti a katari megállapodás

Hírek Figyelő

A Katarral kötött gázvásárlási megállapodás várhatóan erősíti a magyar energiaszektort – mutatott rá az Oecnomus Intézet. A Magyar Nemzetben megjelent elemzésükben emlékeztettek arra, hogy Orbán Viktor a napokban Energetikai együttműködésről állapodott meg Katarban. A magyar miniszterelnök május 23-i katari látogatásán elmondta: Magyarország és Katar megszilárdítja elkötelezettségét a gázvásárlási együttműködéssel. Hazánk megállapodást köt Dohával, amely célja a katari LNG beszerzése, a hazai energiaforrások diverzifikálása és az az Oroszországtól való függőség csökkentése. Ugyanakkor a szállítások előkészítése hosszú időt vehet igénybe, többek között az európai infrastruktúra fejlesztése miatt, illetve abból következően, hogy az LNG kapacitások a világpiacon végesek, és általában több évre előre le vannak kötve.

LNG 02

Katar a világ harmadik legnagyobb LNG exportőrének számít. Fotó: Sebastien SALOM-GOMIS / AFP

– Azzal együtt, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak az Öböl-menti országgal, mégsem valószínű, hogy a szállítmányok 2026 előtt megérkeznek – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor a Katari Gazdasági Fórumon tartott sajtótájékoztatón.

Az Oeconomus szakértői jelezték: a tervek szerint a katari LNG a horvátországi Krk, vagy majd Románián keresztül érkezhetne hazánkba, de az első szállítmányokra valószínűleg 2026-ig kell várni. A katari cseppfolyósított gáz (LNG) már most is fontos szerepet játszik Európa ellátásában, onnan érkezik a harmadik legnagyobb mennyiség. Ez várhatóan a jövőben növekedni fog: a katari LNG legfőbb felvásárlója eddig ugyan Ázsia volt, de az orosz-ukrán háború kirobbanása után máris jelentős mennyiségeket irányítottak át Európába. Az orosz forrásokat azonban egyelőre nem lehet kiváltani a katari cseppfolyós gázzal.

Az Oeconomus szerint a megállapodás nemcsak megbízható földgázforrást biztosít Magyarország számára, hanem lehetőséget teremt a két ország közötti beruházásokra és technológiai cserére is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink