Családtámogatásra és nyugdíjakra is többet költött a kormány

Hírek Figyelő
Családtámogatásra és nyugdíjakra is többet költött a kormány áprilisban. A Pénzügyminisztérium közölte: a kormány a veszélyes nemzetközi környezetben is javítja az egyensúlyi mutatókat, csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

A kormány elsődleges célja, hogy az elhúzódó háború és a nyomában járó szankciós energiaválság közepette is megvédje a családokat, megőrizze a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét. A kormány a veszélyes nemzetközi környezetben is javítja az egyensúlyi mutatókat, csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot – hangsúlyozta az államháztatás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének április végi helyzetéről kedden kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

A távirati iroda tudósítása szerint a 2023-as költségvetésben közel négyszeresére emelt rezsivédelmi alapon keresztül a kormány továbbra is Európa legnagyobb rezsitámogatását garantálja a magyar családoknak, a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak.

A Pénzügyminisztérium adatai alapján április végéig az államháztartás központi alrendszere 2709,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2671,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 77,4 milliárd forintos hiányt mutattak.

Az év első négy hónapjában a lakástámogatásokra fordított kiadások összege 283,3 milliárd forint volt, ami mintegy 106,4 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A növekedés hátterében a az Otthonfelújítási támogatás kifizetései állnak.

Az állami vagyon kiadásainak összetétele is bővült, mivel 2023-ban a magasépítési beruházások mellett nagymértékben fejlődik a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is. Az egyedi és normatív kiadásokon belül a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben április végéig 848,5 milliárd forintot fordítottak a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációjára.

Mindezek mellett meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 2136,2 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 742,7 milliárd forintot fordítottak április végéig.

A központi alrendszer április végi 11 375,4 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 1550,8 milliárd forinttal, 15,8 százalékkal magasabb összegben alakultak – ismertette a szaktárca. A központi alrendszer április végi 14 085,1 milliárd forint összegű kiadásai 1625,0 milliárd forinttal, 13,0 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink