180 éve született Munkácsy Mihály

Hírek tények.hu
Munkácsy Mihály ezer szállal kötődik Békéscsabához. A Munkácsy Negyed egy sokszínű programokat kínáló művészeti és kulturális élményhelyszín Békés vármegye szívében. A festőgéniusz születésének 180. évfordulójára monumentális programsorozattal készül a város.

Békéscsaba legismertebb lakója Munkácsy Mihály volt. A Békéscsabát szülővárosának tekintő és otthonaként szerető Munkácsy Mihály gyermekévei idején költözött Békéscsabára. Itt készítette első olajfestményét és innen indul el világhódító művészi karrierje felé. Csabai élményei ihlették többek között az Ásító inas című kép megfestésére

A Munkácsy Negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált, kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében. A Negyed azon a területen helyezkedik el Békéscsabán, ahol Munkácsy gyermekként sokszor megfordult.

A csabaiak büszkén mondják ”Békéscsaba Munkácsy Városa”. Nevét ma tér, utca, múzeum, híd őrzi. A Munkácsy Mihály Múzeumban az Egy géniusz diadala című állandó kiállítás 19 eredeti Munkácsy festményt és a festőfejedelem számos különleges, saját használati tárgyait mutatja be.


A megújult Munkácsy Emlékház Békéscsabán az átadás napján, 2022. október 13-án. Az emlékház felújítására és az új állandó kiállítás létrehozására mintegy 350 millió forintot fordítottak.
MTI/Rosta Tibor

A festő gyermekkorának meghatározó helyszíne volt az egykori Omaszta-kúria, ma Munkácsy Emlékház, ahol az életéhez és munkásságához kapcsolódó személyes relikviák döntő többsége megtekinthető

Békéscsaba Munkácsy Negyede igazi kulturális kincsesbánya. 2022 óta számos kulturális és művészeti rendezvénynek ad otthont. Ott sosem áll meg az élet. Minden nap más és más események várják a látogatókat. Legyen szó egyediszínházi előadásokról, koncertekről, vagy éppen képzőművészeti kiállításokról, mindig akad valami, ami felfedezésre vár.

A kulturális események gazdag palettája kortól és érdeklődési kortól függetlenül minden ízlést kielégít. Garantáltan emlékezetes élményekkel gazdagodnak az ide látogatók.

Az ünnepi év programkavalkádja már február 20-án, Munkácsy születésnapján kezdetét vette, de annak sem kell elkeserednie, aki lemaradt a Békéscsabai Jókai Színház Munkácsy, a festőfejedelem zenés produkciójáról, hiszen a következő hetek és hónapok is nagyszerű programkínálattal kecsegtetnek.

Május végén a Három Város Kerékpáros Fesztivál és az Open Road motoros Fesztivál várja a főtéren a közönségét, míg június végétől a Városházi Estek színházi fesztiválra látogathatnak el a színházbarátok esténként a Városháza díszudvarán felépített szabadtéri színházba.

 

A Munkácsy Negyed sokszínű kulturális és gasztronómiai kínálatából a Múzeumok éjszakáján, június 22-én is kóstolót kaphatnak az érdeklődők, de az igazi „tűzijáték” szeptemberben érkezik.

A Mihály napon rendezett Munkácsy Fesztiválon lézershow, vízi- és vízparti koncertek, lampionos felvonulás és a Szent Mihály napi tűzgyújtásra várják a publikumot, míg a parton a Miska-konyhák ünnepi kínálatából szemezgethetnek a jelenlévők.

A Munkácsy Negyed azonban nemcsak az aktuális programok sokszínűségével hívja fel magára a figyelmet. A negyed minden zugában virágokkal tarkított terek, felújított hidak és épületek, valamint a művész legismertebb alkotásai által inspirált egyedi köztéri szobrok, szépen felújított hidak és épületek kápráztatják el a látogatót.

Békéscsaba Munkácsy Negyede egy igazi kulturális oázis a város szívében, ahol vibráló, pezsgő élet, színes programok várják az érdeklődőket. Akár csak egy sétára, akár egy hosszabb kultúrkalandra vágyik az ember, innen kicsik és nagyok egyaránt felejthetetlen élményekkel távoznak.

 

Cikk itt olvasható.

Címlapfotó: A Munkácsy-negyedet népszerűsítő Munkácsy Mihály festőművészt ábrázoló óriásmolinó Békéscsabán, a Marzek Kner Packaging Kft. épületén.
MTI/Rosta Tibor

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink