Nagyot ment a Volkswagen

Hírek Figyelo.hu
Hatalmas javulást mutat a Volkswagen nyeresége és nettó cash flowja is.

A Volkswagen az elmúlt, nem egészen három hónap során már másodjára emeli meg éves várakozását – közölte délelőtt a legnagyobb európai autógyártó, miután publikálta az idei első fél évben elért rekorderedményét.

A VG összesítése kiemelte: a menedzsment most már 6 – 7,5 százalékos üzemieredmény-marzsra számít az eddigi 5,5 – 7 százalék helyett.

A várható bevételekről viszont csupán annyit árultak el, hogy jelentősen meghaladja majd a tavalyit. Az éves EBIT-rátát annak ellenére módosították felfelé, hogy Herbert Diess vezérigazgató szerint az alkatrész-ellátás szűk keresztmetszete a harmadik negyedévben nehézségeket okozhat, és csak az év utolsó jelentési periódusában hárulnak el a problémák.

A német óriásvállalat működési eredménye az év első felében az előző év azonos időszakához mérten 12,8 milliárd euróval, 11,4 milliárdra nőtt, azaz 1,4 milliárddal haladta meg a 2019-ben elért eddigi csúcsot.

Hasonló ugrásszerű javulást mutat a nettó eredmény is, amely a tavalyi mínusz 1,1 milliárd euróról 8,5 milliárdos pluszba váltott. A nettó cash flow egyenlege pedig 10,2 milliárd eurót tett ki a mínusz 4,8 milliárdos bázishoz képest. Az eredményekben fontos szerepet játszottak az áremelések és a drágább modellek népszerűségének növekedése.

A VW árbevétele 35 százalékkal, 129,7 milliárd euróra emelkedett.

Hat hónap alatt 5 millió autót adtak el, ami 28 százalékos bővülést jelent év/év bázison, az elektromos autók értékesítése pedig triplázott.

Az értékesítés növekedéséhez az összes régió hozzájárult, ám a legnagyobb javulást Észak- és Dél-Amerika, valamint Európa mutatta.

A cég részvényeinek árfolyama nem változott a jelentés közzétételét követően.

Előztek a hibridek

(Borítókép: Egy alkalmazott ellenőrzi a Volkswagen német autógyártó Volkswagen (VW) ID 3 típusú elektromos autójának felületét a „Glaeserne Manufaktur” gyártóüzemében, Drezdában, Németország keleti részén. (Fotó: Jens Schlueter, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink