100 milliós Hantaï, ezüst Kossuth étkészlet és Reigl festmény az idei Art and Antique-on

Hírek figyelő.hu
A legnagyobb művészeti kiállítás és vásár bejelentette az első kiemelt műveket.

 

Reigl Judit a magyar kortárs festészet nemzetközi szinten is hihetetlen népszerűségnek örvendő alakja. Az Art and Antique kiállításon és vásáron az érdeklődők a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria jóvoltából a 2020-ban elhunyt művésznő 1955-ben készült Fekete Robbanás című alkotását tekinthetik – és vásárolhatják meg -, amely művészettörténeti és műgyűjtői szempontból is kiemelkedően érdekes. E kép korszakváltást jelképez Reigl művészetében. A Robbanás éra darabjaira várólista van, a szerencsés magángyűjtők féltve őrzik ezeket az alkotásokat. Ez az egyik legfontosabb korszak az életműben, melynek párdarabjai a New York-i MET, MOMA, Guggenheim vagy éppen a párizsi Pompidou központ gyűjteményét gazdagítják.

Az eseményen az érdeklődők nemcsak festményeket láthatnak, hanem minőségi bútorokat, szobrokat, antik könyveket, ékszereket és szőnyegeket is. A kiállítás egyik legkülönlegesebb tétele a Nudelman Numismatica standján megtekinthető 12 személyes étkészlet, amely a Kossuth-család címerével van ellátva. Az eredeti, szarvasbőrrel bevont, négy fiókos fa dobozban őrzött 230 darabos ezüst étkészlet Kossuth Ferenc (1841-1914) egykori kereskedelemügyi miniszter tulajdonában lehetett. A hihetetlenül látványos műkincs értéke 16,5 millió forint.

Az Initio Arts & Design Hantaï Simon egyik festményével (nyitóképünkön) érkezik a magyar műkincspiac éves seregszemléjére. Az 1971-es festmény a vásár egyik legdrágább alkotása a maga 260 ezer eurós, vagyis nagyjából 100 millió forintos árával. Hantaï Simon az egyik legdrágábban eladható művész az egész világon, eddigi rekordja 1,4 milliárd forint volt, amit egy külföldi aukción fizettek ki a művéért. Festményeivel többek között a párizsi Louis Vuitton alapítvány kiállításán találkozhattak legutóbb a műkedvelők, illetve nemrég a világhírű Gagosian galériában Rómában, Budapesten pedig a Műcsarnok Reigl Judit kiállításán, valamint a HAB csoportos kiállításán. Hantaï Simon ’Aquarelles’ sorozatát 1972-ben mutatta be a párizsi Galerie Jean Fournier-ben. A jelen munka több mint 50 év után került elő franciaországi magángyűjteményből, és érhető most el a hazai műgyűjtők számára.

A Nudelman Numismatica standján napjaink ünnepelt képzőművészeti sztárja, Keserü Ilona két szőttese is kiemelt figyelemre tarthat számot. A művész a korábban, 1979-ben készült, Megyünk Szentendrére című alkotását álmodta újra: a kép hátterét leszövette, majd színes textilákból erre helyezte el a kép ismert motívumait.

Negyven galéria több ezer értékes és nívós alkotása várja a laikusokat és műgyűjtőket egyaránt 2024. február 29. és március 3. között a Bálnában. Az Art and Antique az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is szervez jótékonysági árverést on­line formában az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány számára.

Fotók: Art and Antique

Ezek is érdekelhetnek

További híreink