100 dollár fölött az olajár, zuhannak a tőzsdék 

Hírek D. GY.
Esnek az európai részvényindexek, drágul az olaj, gyengül az euró az ukrajnai invázió hatására.

A fekete arany jegyzése 103 dollár volt, az európai részvénypiacok alakulását mutató Stoxx Europe 600 index 3,1 százalékos zuhanással nyitott, a frankfurti DAX 4 százalékkal esett. Az olaj 2014 óta első ízben lépte át a 100 dolláros lélektani küszöböt. Az arany ára unciánként 13 hónapos csúcsra, 1 949 dollárra drágult.

A tőkepiacokon az uralkodó narratíva az Ukrajna ellen intézett orosz támadás, illetve a Moszkva ellen bevezetett és még bevezetendő szankciók gazdasági hatása.

A befektetők attól tartanak, hogy olaj- és gázhiány lép fel, megszakadnak az ellátási láncok. Ezek pedig újabb inflációs nyomást okozhatnak abban az időszakban, amikor amúgy is magas a fogyasztói árak növekedési üteme, továbbá fékezhetik a gazdasági növekedést is. Elemzői vélemények szerint a ha tovább eszkalálódik a válság és elszabadulnak a piaci indulatok, az olajár rövidesen elérheti a 120 dolláros szintet is. A befektetők ugyanakkor azt várják, hogy az olajkitermelő országok összehangolt intervenciója eredményeképp többlet kínálatot zúdítanak a piacra.

A moszkvai tőzsdén felfüggesztették a kereskedést, majd amikor órák múlva az újraindult, a Moex index több mint 30 százalékkal zuhant.

A mutató az idén 47 százalékkal esett. A határidős indexek a tengerentúli tőzsdék nyitására is esést jeleznek. Az S&P 500 2,2 a technológiai papírok árfolyamváltozását követő Nasdaq Composite 2,8 százalékos mínusszal kezdhet ezek alapján. Utóbbi 20 százalékot esett az elmúlt időszakban.

A részvénypiacok esésével párhuzamosan drágultak az állampapírok. Az irányadó 10 éves amerikai kötvény hozama 1,9 százalékra mérséklődött. A devizapiacokon a rubel árfolyama 10 százalékkal esett a dollárhoz képest, az euró fél százalékkal gyengült a zöldhasúhoz viszonyítva.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink