10 dolog amit a kormány jól csinált jól csinált 2018-ban

Hírek
Az ellenzéki média szereti támadni a kormányt, de eredményeiről annál kevesebbszer számol be. A Figyelő összegyűjtötte az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP kormány tíz legsikeresebb intézkedését, politikáját, ami az ország érdekeit szolgálja.

Erős ország – erős hadsereg

A balliberális kormány idején kezdődött meg a magyar honvédelem szisztematikus leépítése, ezt a folyamatot állította meg és fordította visszájára tavaly a magyar kormány.

Ennek eredményeképpen megnövelték a katonák fizetését, hogy a szakma visszanyerje a megbecsülését, fejlesztették az állomány gépparkját (többek között 44 új harckocsit és 24 új önjáró löveget szerzett be a Magyar Honvédség), emellett megnövelték a tartalékosok létszámát is.

Biztonsági szakértők szerint ugyanis a migrációs nyomás növekedni fog az elkövetkezendő években, és egy erős országnak erős hadseregre is szüksége van. Minderre a Zrínyi 2026 program adott lehetőséget.

Újabb nagyszabású sportesemény hazánkban

2018-ban derült ki, hogy 2023-ban Magyarország rendezheti az atlétikai világbajnokságot, az egyik legnézetebb sporteseményt. Már a 2017-ben, Budapesten és számos vidéki helyszínen megrendezett vizes világbajnokság is hatalmas siker volt az ország számára, magyar emberek milliói szurkoltak a helyszínen és a televízió képernyője előtt a hazai sikereknek.

Hazánk újabb lépést tett, hogy Európa egyik sport nagyhatalmává váljon. A megrendezéséhez szükséges beruházások pedig munkahelyek teremtésével is hozzájárul a magyarok boldogulásához.


Fotó: 
Futók a 33. Spar Budapest Maratonon a Budai Váralagútban 2018. október 7-én. (MTI Fotó: Mónus Márton)

Nemzetpolitikai sikerek a tavalyi évben is

A magyar kormányfőnek nagy felelőssége van abban, hogy a határainkon túl élő nemzettestvéreink boldogulását is megteremtse. Ennek egyik ilyen eleme a Kárpát-medencei óvodaépítési program, melynek keretében több tucat magyar óvodát adtak át, Felvidéken harminckilencet, míg Kárpátalján harminchetet. Ezenkívül 2018 a határontúli magyar családok éve is volt, melynek keretében a kormány a történelmi Magyarország területén, magyarok által működtetett kis- és középvállalkozásokat is támogatott.

Az élelmiszerek áfájának csökkentése

A folyamat alapvetően már 2017-ben megindult, s kezdődött a hal- és vadhúsok adójának csökkentésével, de 2018-ban sem állt le a kormány a családok ilyen módon történő megsegítésével, ezért döntött úgy, hogy öt százalékra csökkenti az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek áfáját. A különböző tejek az év első napjától kaphatóak olcsóbban.

Ezzel a lépéssel a kormány az egészséges táplálkozást szeretné meghonosítani a magyarok körében. Szorosan kapcsolódik az egészségmegőrzéshez a már korábban bevezettett chipsadó.

A vidék is az ország része 

Tavaly döntött a kormány a Modern Falvak program beindítása mellett, melynek legfőbb célja a vidéki lakosság megtartása, a kistelepülések felzárkóztatása. Érdemes aláhúzni: minden településen a helyi igények szerint hajtják végre a hazai és európai forrásokat is felhasználó programokat. Emellett a Modern Városok program beruházásainak háromnegyede már elkészült, vagy tervezési státuszban van. A költségvetés terhére 2019-ben milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg, jelentős részük a Modern Városok program, valamint a Modern Falvak program keretén belül fog megvalósulni.


Fotó: Kombóképen A Győri Nemzeti Színház (b) és a A Teatro Építész Műterem Kft. látványterve 2018. március 27-én. A színház a Modern városok program keretében újul meg 2019 és 2021 között. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Stop Soros

A tavaly elfogadott Stop Sorosként elhíresült törvénycsomag arra hivatott, hogy megteremtse a bevándorlás még szigorúbb korlátozásának jogi feltételeit. A törvénycsomag kimondja, hogy a biztonságos országok felől érkezők nem számítanak menekültnek, valamint megfékezi a különböző bevándorláspárti, sok esetben külföldről támogatott álcivil szervezeteket abban, hogy hozzásegítsék a bevándorlókat a menekültügyi rendszer kijátszásához. Mindez elemi fontosságú Magyarország szuverenitásának megvédése szempontjából.

Hajléktalanrendelet

Ez az intézkedés rendesen kiakasztotta a jódolgában megbokrosodott jóemberkedő belvárosi szubkultúrát. Ebből már sejthetjük, hogy a hajléktalanrendelet kifejezetten rendben van. De nézzük, mi a lényege: a hatályos jogszabály értelmében szabálysértést követ el, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, és akár elzárással is büntethetik azt, aki többszöri felszólítás ellenére is az utcán lakik. Az ellenzéki híresztelések ellenére azonban ez nem szükségszerű – mivel minden hajléktalan számára biztosított az éjjeli szállás és ellátás -, és ezért egyáltalán nem valószínű kimenetel. Az intézkedés két fajta védelmet jelent, a közrend, illetve maga a hajléktalan ember védelmét. Csak tavaly összesen több mint kilencmilliárdot költöttek a hajléktalanellátásra. A kormányellenes médiában elterjedt híresztelésekre – miszerint minden hajléktalant rögtön börtönbezárnak, igazoltatás után minden holmijukat megsemmisítik akkor is megbüntetik őket, ha egyáltalán nincs lehetőségük az utcán kívül máshol lakni – pedig egyaránt egy kövér nem a válasz.


Fotó: Hálóterem a Szabolcs utcai átmeneti hajléktalanszállón 2018. december 13-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Magyarország a világ 10 legjobb befektetési helyszíne között

Az MTI napokban megjelent közleményéből kiderült: 2018-ban 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, ezek összesen 1380 milliárd forint értéket képviselnek, és ezekhez a beruházásokhoz a magyar kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz-támogatást nyújtott. A beruházásokkal 17 024 új munkahely létesült az országban, az így létrehozott munkahelyeken a vállalatok 425 700 forintos átlagbért fizettek, ami 40 százalékkal magasabb a külföldi beruházásoknál fizetett 2017-es átlagbérnél. A tavaly Magyarországra érkezett beruházások azért is nagyon kedvezőek, mert a korábbiaknál jóval magasabb hozzáadott értéket, nagyobb technológiai színvonalat képviselnek, és jóval több kutatás-fejlesztési tartalommal bírnak, így nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is szintet lépett a magyar gazdaság – mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.A miniszter közölte, tavaly 7 technológia-intenzív nagyberuházáshoz és 10 kutatás-fejlesztési beruházáshoz adtak támogatást. A beruházás-ösztönzésben, egy elismert szakmai rangsor alapján, Magyarország bekerült a világ 10 legjobb befektetési helyszíne közé.

Szociális intézkedések

Az előző évben elfogadták a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bővítését, az ápolási díj összegének emelését. 2018-tól ingyen szerezhetik meg első nyelvvizsgájukat a 35 évnél nem idősebbek, miképpen ingyenes a KRESZ-tanfolyam és -vizsga július 1-jétől a 20 évnél fiatalabbaknak.

Hihetetlen számok a költségvetésben

2018 első három negyedévében 0,4 százalékos volt a magyar kormányzati szektor költségvetési hiánya. A Pénzügyminisztérium hivatalos várakozása 1,9-2,1% körüli GDP-arányos deficitről szól, ez esetben az utolsó negyedévben 6,6%-os hiányt produkáltak. Mivel az eredeti, egész éves hiánycél 2,4% volt, így a kormány az utolsó negyedévben GDP-arányosan gigantikus, 8,4%-os deficitet is megengedhetett volna magának.

Borítófotó: Altisztavatás a fővárosi Hősök terén 2018. július 8-án. Az avatáson csaknem háromszáz, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink