Infokommunikációs vállalatbirodalmat épít

Címlap
Hitel, kötvénykibocsátás vagy akár intézményi befektetők bevonása is szóba jöhet a T-Systems felvásárlásának a finanszírozása kapcsán – mondta a Figyelőnek a 4iG nagytulajdonosa. A vételárról csak annyit árult el, hogy magyarországi viszonylatban kifejezetten nagy volumenű ügyletről van szó. A társaság a nemzetközi porondon is megmérettetné magát. A cégvezető szerint a további tulajdonszerzésekhez az Opusban meglévő részesedésének az értékesítésére is szükség lehet. Az üzletember – aki már nem a Mészáros-csoport részeként építkezik tovább – annak viszont örül, hogy a barátja, Mészáros Lőrinc befektetőként továbbra is jelen van tőzsdei vállalatában.

– Megállapodást kötött a Magyar Telekommal a T-Systems felvásárlásáról. Melyek voltak a sarokpontok a tárgyalások során?

– Egy üzleti megállapodás legfontosabb része általában a vételár. Számunkra a névhasználat és a viszonteladói együttműködés is legalább ennyire lényeges volt. Ez a megállapodás nem csupán egy adásvételről szól, hanem hosszú távú partnerséget is jelent, amely keretbe foglalja majd az együttműködést Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatójával mind a telekommunikációs, mind az informatikai szegmens tekintetében. Az aláírt előzetes megállapodásba ugyanakkor csak a legfontosabb alapvetések kerültek be, a tranzakció részletes feltételrendszerét a végleges adásvételi szerződés tartalmazza majd. A tranzakciót a megállapodás alapján ez év végéig zárjuk.

– Mennyire tartja reálisnak, hogy sikerül tartani ezt a céldátumot, tekintettel a tranzakció méretére? Bevonnak a folyamatba nemzetközi szakértőket?

– Természetesen nemzetközi és hazai szakértőket is bevonunk az átfogó átvilágítási folyamatba, hiszen a piacvezető informatikai szolgáltatót tervezzük megvenni. Sokak megfeszített munkájára lesz ahhoz szükség, hogy a tranzakciót lezárjuk, de nem a kincstári optimizmus, hanem a tapasztalat mondatja velem azt, hogy ez egy reális vállalás.

– Mennyibe kerül a T-Systems, és hogyan tervezik finanszírozni az ügyletet? 

– A vételár megállapodásunk szerint üzleti titok. Annyit elárulhatok azonban, hogy magyarországi viszonylatban kifejezetten nagy volumenű ügyletről van szó. A finanszírozásról még korai lenne részleteket mondanom, de gazdasági értelemben az egészséges forrás- és tőkeszerkezetet mindig szem előtt fogom tartani.

– Tervezi intézményi befektetők bevonását?

– Elképzelhető intézményi befektető bevonása a tranzakcióba, a tőkepiac is lehetőséget nyújt erre, de az biztos, hogy hitel és várhatóan kötvény is lesz a források között az akvizíció finanszírozásában. 

– A Telekommal tervezett partnerség mit jelenthet hosszabb távon a 4iG számára? 

– A Magyar Telekom legnagyobb informatikai beszállítója eddig a T-Systems volt, és terveink szerint ez az ügylet eredményes zárását követően is így maradhat. Ezenkívül a 4iG, ha nem is saját jogon, de hosszú távú szerződésen keresztül a technológiai szektor újabb területébe is belekóstolhat, mégpedig a telekommunikációs szolgáltatásokba. 

– Ezek szerint a 4iG a telekommunikációs piacon is megveti a lábát. A hosszabb távú terveik között szerepel nagyobb piaci részesedés szerzése? 

– Csak az lehet az érdekünk, hogy ez így legyen. Nagyobb szelet a piacból jobb eredményt és nagyobb jövedelmezőséget jelenthet. A hosszú távú értékesítési megállapodásban, amelyet a Magyar Telekommal kötünk – távközlési szolgáltatásainak értékesítésére a nagyvállalati és a közszféraszegmensben – vállaljuk a forgalom és a piaci részesedés megtartását, ez minimális feltétel.

– Néhány hete választották meg az 5G-koalíció elnökségi tagjává. Részt vesz majd a 4iG az 5G-s hálózat kiépítésében? 

– Nagy megtiszteltetés, egyben felelősségteljes feladat, hogy az informatikai iparágat személyesen képviselhetem az 5G-koalíció elnökségében. A hálózat elterjedését az internet megjelenésével egyenértékű előrelépésnek tartom, igazi digitális robbanást hozhat még a mi generációnk életében. Korainak gondolom a találgatásokat ebben a témakörben, hiszen a kormány valamikor a nyár folyamán fogadja csak el az 5G-vel kapcsolatos stratégiáját. De az nyilvánvaló, hogy a digitalizáció, az informatika, a digitális infrastruktúra, valamint a telekommunikáció mind olyan terület, ahol a 4iG már ma is jelen van, vagy a T-Systems akvizícióját követően hamarosan jelen lehet, így egyértelmű, hogy érintettek vagyunk a témában.

– A T-Systems felvásárlásának ez az elsődleges célja?

– Nem. A T-Systemsnek komoly hálózatépítési tapasztalata van ugyan, a vásárlás elsődleges célja mégsem ez, legfeljebb az egyik a többi fontos cél közül. Ezek körében kiemelkedő jelentőségű, hogy a jövőbeli magyarországi és regionális terveink megvalósításához a legmegfelelőbb platformunk legyen, hogy piacvezetőként a legnagyobb magyar vállalatokat és multikat az ügyfeleink között tudhassuk, hogy a gazdaság digitális dimenzióváltását saját tudás- és kompetencia-központból tudjuk kiszolgálni, továbbá a legjobb hazai szoftverfejlesztések számára a megfelelő hátteret és értékesítési csatornát biztosíthassuk, hazai és nemzetközi megmérettetésben is.

– Miért tartják meg a brandet további három évig?

– Az előzetes megállapodás alapján megtarthatjuk, vagy ha úgy tetszik, használhatjuk a T-Systems márkanevet. Először is ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy három évig használni is fogjuk. Ezt majd az közép- és hosszú távú üzleti stratégiánk alapján döntjük el. Úgy gondolom, hogy a márkanév használata a nemzetközi színre lépésünk szempontjából mindenképpen fontos lesz, hiszen a világ egyik vezető telekommunikációs cégcsoportjával fennálló partneri viszonyunkat szimbolizálja.

– Vannak konkrét külföldi akvizíciós célpontjaik?

– Olyan vállalatok megvásárlását vizsgáljuk, amelyeknek a magyarországi tevékenységén túl regionális aktivitása is van, illetve olyanokat vennénk, amelyek globálisan jelen vannak az informatika egy speciális területén. Fontos ugyanakkor, hogy a nemzetközi színre lépés kapcsán nemcsak akvizíciókban, hanem magyar szoftverek, informatikai csomagok és saját innovációk, azaz a hazai tudás exportján gondolkodunk. 

– Kell egy ilyen súlyú tranzakcióhoz politikai felhatalmazás? Jelentett-e hátszelet az előzetes tárgyalások során, hogy még márciusban a kormányfő és több miniszter is találkozott a német anyacég vezérkarával? 

– A német anyavállalat, a Deutsche Telekom a világ egyik vezető távközlési szolgáltatója, egyben évtizedek óta az egyik legnagyobb befektető és munkáltató Magyarországon. Természetesnek tartom, hogy a kormány kiemelt figyelemmel kezeli a magyar gazdaság egyik meghatározó szereplőjét. A közhiedelemmel ellentétben az ilyen volumenű és jelentőségű tranzakciók a piaci érdekek mentén folynak, hosszas tárgyalássorozat és alkufolyamat után, piaci feltételrendszerrel zárulnak.

– Nemrég szerzett többségi tulajdonrészt a 4iG-ben. Van összefüggés Mészáros Lőrinc érdekeltségének a csökkenése és a T-Systems-ügylet között?

– A kettő teljesen független egymástól. Mészáros Lőrinc tavaly nyár végén arra kért, hogy ezt a tőzsdei társaságot és ezzel együtt az új iparágat is irányítsam az akkor meglévő feladataim mellett. Az esztendő végére tudatosodott bennem, hogy ezt a területet és a tőzsdei társaságot csak önálló feladatként van esély sikerrel irányítani, mert egész embert kíván. Ezek után ez év januárjában megállapodtunk abban, hogy befejezve a tőzsdei holdingokhoz és a Mészáros-csoport egyéb vállalataihoz kapcsolódó feladataimat, márciustól csak az informatikára, a 4iG-re, valamint az ehhez kapcsolódó stratégiai célokra fókuszálok. Ezzel együtt Mészáros Lőrinc felajánlotta, hogy ezt már ne a kialakult üzleti kapcsolatrendszerünkben tegyem, hanem egy új felállásban, tulajdonosként. Ekkor született meg az a megállapodás, melynek alapján megszerzem a 4iG 40,2 százalékát, ami önálló irányítási jogot biztosít számomra a társaság felett.

– Önt rendszeresen Mészáros Lőrinc jobbkezének nevezik a médiában. Továbbra is ennyire szoros az üzleti kapcsolatuk?

– Megtiszteltetés volt Mészáros Lőrinc jobbkezének lenni, és büszke vagyok arra, amit az elmúlt három évben közösen felépítettünk. Azt is elmondhatom, hogy ebben nemcsak egy jobbkéznek, hanem a teljes csapatnak fontos szerepe volt. A sors úgy hozta azonban, hogy ma már nem abban a felállásban és üzleti kapcsolatrendszerben építkezem tovább, nem a Mészáros-csoport részeként, hanem önállóan. Annak viszont örülök, hogy a barátom, Mészáros Lőrinc befektetőként továbbra is jelen van tőzsdei vállalatomban.

– Az Opus ma már nem a stratégiai eszközök közé sorolja az informatikai ágazatot. Van olyan forgatókönyv, hogy ezt a részvénycsomagot a későbbiek során kivásárolja?

– Ma nincs ilyen forgatókönyv. Az Opus számára egyébként is jó pénzügyi befektetésnek tűnik a 4iG pakettje a maga közel 10 milliárdos árfolyamnyereségével.

– Tervezi értékesíteni az Opusban meglévő részesedését?

– A cégben lévő részesedésemet jó befektetésnek tartom a 4iG-nél zajló kötelező nyilvános vételi ajánlatot követő további 8,2 százalékos tulajdonszerzésemhez, azonban elképzelhető, hogy szükség lehet egy részének az eladására. Ha sor kerül erre, akkor sem a piacon értékesítem, hanem Mészáros Lőrinccel kötött megállapodásom alapján ezeket majd ő veszi meg.

 

NÉVJEGY

1974-ben, Vácon született.

1995-ben végzett az Államigazgatási Főiskola vezetésszervezési karán.

1995–97-ben az Interestate értékesítési vezetője volt.

1997–2000-ben a Gordon & Webster Ingatlan Tanácsadó Rt. elnök-vezérigazgatói posztját töltötte be.

2000–11-ben az SCD Group alapítója, ügyvezetője, majd igazgatósági elnöke volt.

2013–15-ben a londoni Istros Capital Partners igazgatójaként tevékenykedett.

2015. júliustól 2019. áprilisig a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozott.

2017 májusától 2019 áprilisáig az Opus Global Nyrt. igazgatósági tagja volt.

2016. októbertől 2019. májusig a Hunguest Hotels elnökeként tevékenykedett.

2016 júliusában a Konzum Befektetési Alapkezelő elnöke lett.

2018 májusától az Appeninn Nyrt. igazgatóságának az elnöke.

2018. júliustól a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink