Dubéczi Zoltán

Cappuccino
Évente több mint ezer közgazdasági tanuló folytat tanulmányokat vagy kap ösztöndíjat az MNB oktatási programjainak a segítségével. Újabban távol-keleti egyetemi képzésekben gondolkodnak, ennek első lépése a Keleti Üzleti Akadémiai Központ (KÜAK) létrehozása volt a Budapesti Gazdasági Egyetemmel (BGE) közösen a BGE szervezeti rendszerén belül – hangsúlyozza a Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatója.

– Tavaly decemberben alakult meg a Keleti Üzleti Akadémiai Központ. Milyen az első év tapasztalata?

– Nagyon jó. A diákok kifejezetten érdeklődtek a központ aktivitásai iránt, a különböző kurzusokra, nyelvi képzésekre, mobilitási pályázatokra egyaránt sokszoros a túljelentkezés.

– Miért éppen a Budapesti Gazdasági Egyetemmel kötötték meg ezt a támogatási szerződést?

– Nekik ezen a téren nagy tapasztalatuk van. Jelentős távol-keleti oktatási, tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkeztek. A BGE a jogutódja az 1899-ben létrejött Keleti Kereskedelmi Akadémiá-nak. Akkoriban ez volt az Osztrák–Magyar Monarchia első kereskedelmi főiskolája, itt képezték a bankvilág és a kereskedelem szakembereit.

– Alapvetően mi volt a cél az akadémiával?

– Szerettünk volna egy olyan képzési rendszert és egy ehhez hátteret biztosító intézményrendszert felépíteni, amelynek a fókusza a távol-keleti kapcsolatokra helyeződik, aminek az eredményeképpen közös kiadványok, könyvek, képzések, konferenciák jönnek létre. Szeretnénk, ha minél több kelet-ázsiai nyelveket beszélő, a régió kultúráját, gazdaságát jól ismerő szakemberünk lenne.

– Az MNB miért tartja ezt annyira fontosnak, hogy maga is támogatja?

– Úgy gondoljuk, hogy a globális világban nem csak az európai uniós oktatási kapcsolatokkal kell foglalkozni, keleti és déli irányba is ki kell tekinteni. A Távol-Kelet korábban elhanyagolt térség volt e tekintetben, kevés szakértő van az országban ezen a területen. Levezetve abból a mandátumból, hogy az MNB a kormány gazdaságpolitikáját is segíti, amennyiben az nem veszélyezteti elsődleges céljának az ellátását, így kerültünk mi a képbe.

– Hányan tanulnak itt?

– A BGE diákjai közül több száz fő vesz részt a KÜAK által támogatott mobilitási, kutatási pályázatokon, konferenciákon, nyelvi képzéseken, és sokan utazhatnak a Távol-Keletre tanulni a mi segítségünkkel. 

– Mit lehet itt tanulni?

– Például nyelveket. Indonéz, japán, kínai, koreai nyelvi oktatás is folyik. Döntően közgazdasági vagy nemzetközi tanulmányokat folytató fiatalok jelentkeznek. Lesz nyári egyetemünk is a következő tanév végén, de természetesen kinti programokon, képzéseken való részvételre is lehet pályázni. 

– Trendi lett most az ázsiai gazdaságokkal, nyelvekkel foglalkozni a diákok körében?

– Abszolút. Az egyetem tájékoztatása szerint is nő az érdeklődés a keleti tanulmányok iránt, így felmerült bennünk, hogy érdemes lenne egy ilyen irányú, önálló mesterszak létrehozása. Kelet-ázsiai gazdasági kapcsolatokkal foglalkozó mesterszak jelenleg nincs az országban. A tervek szerint 2019-től indítja el a BGE. De tervbe van véve kettős diplomát adó képzés is távol-keleti egyetemekkel.

– Jelenleg mennyivel támogatják az üzleti akadémiát?

– Évente 120 millió forinttal. 

– Az MNB aktívan részt vesz az oktatás finanszírozásában. Milyen támogatási szerződéseik vannak?

– Országszerte segítjük a közgazdászképzés fejlesztését. Ennek keretében legfontosabb partnerünk a Corvinus Egyetem, ahol együttműködésünk harmadik tanéve kezdődött el most szeptemberben. Az egyetemen belül létrejött az MNB-tanszék, amely a banki oktatási képzések, kurzusok központja lett. 

– Ezen Matolcsy György is előad?

– Igen, s a képzésben és a tananyagfejlesztésben részt vesznek a bank további szakemberei, elemzői is. De szintén gyakori a külföldi jegybanki vezetők vendégelőadása, ők az MNB meghívására érkeznek az egyetemre.

– Mely intézményekkel van még együttműködés?

– A Károli Gáspár Református Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Soproni Egyetemmel, a Neumann János Egyetemmel szintén van együttműködési és támogatási megállapodásunk, amelynek a keretében különféle projekteken keresztül a közgazdászképzés fejlesztését segítjük. Tavaly szeptemberben a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen elindult egy új, angol nyelvű transzdiszciplináris és menedzsmentdoktori program, amelyet az egyik alapítványunk támogat, és természetesen megemlítendő az a geopolitikai doktori program is, amellyel már a harmadik tanév kezdődött el a Pécsi Tudományegyetemen. Sajnos a magyar felsőoktatásban jelenleg a kívánatosnál és szükségesnél kevesebb külföldi oktató tanít, ezen – legalábbis a közgazdászképzés keretén belül – szeretnénk javítani. Az MNB segítségével és szervezésében több tucat külföldi közgazdász szakember, professzor (részben jegybankokból) érkezett Magyarországra egyetemi kurzusokat tartani.

– Hány diák tanul jelenleg az MNB támogatásával?

– A központi bank által országosan biztosított ösztöndíjak és a különböző oktatási programokon részt vevő hallgatók száma több mint ezer. Az MNB Országos Kiválósági Ösztöndíj programunk keretében tanévenként az ötszáz legjobb közgazdászhallgató kap ösztöndíjat. Ebben a projektben 27 magyar egyetem vesz részt. A gazdaságtudományi oktatási területen belül meghatározott képzéseken tanuló közgazdászhallgatókat az egyetemek maguk választják ki, minden intézményben a legjobb 3 százalék kerülhet ebbe a körbe. Ők havonta 30 ezer forint ösztöndíjban részesülnek tíz hónapon keresztül. Az ehhez szükséges összesen 150 milliós keretet az MNB biztosítja.

NÉVJEGY 

45 éves, kapcsolatban él, két fiúgyermeke van.
A Miskolci Egyetemen szerzett jogi diplomát

Kedvencek:
Film » Mennyei királyság
Zene » Boy George
Könyv » Umberto Eco: Baudolino
Hobbi » foci

Ezek is érdekelhetnek

További híreink