Fegyver lengyel kézben

Hírek Ilona Gizinska
A nemzeti radikális pártok szövetségének, a Konföderációnak a parlamenti frakciója a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosítását javasolja, hogy megkönnyítse a magánszemélyek számára a birtoklás lehetőségét. A kormányt vezető Jog és Igazságosság (PiS) pártja támogatja a kezdeményezést. Ha elfogadják a jogszabályt, a magánfegyverek száma a jelenlegi tízszeresére nőhet. 

A Lengyelország közelmúltbeli történetében példátlan fegyvertartási liberalizációt a Rzeczpospolita napilap szerint tulajdonképpen a lövészegyesületek kezdeményezték.

A törvényjavaslat szerint bármelyik lengyelországi lakos, aki betöltötte a 18. életévét és nem ítélték el erőszakos bűncselekmény miatt, valamint nem elmebeteg, fegyvertartási engedélyhez juthat. Az érdekelt személynek vizsgát kell tennie vagy öt évig ún. állampolgári fegyverkártyával kell rendelkeznie (amelyet egy civil hatóság állít ki). Tulajdonképpen ez a kártya forradalmi megoldás, mert lehetővé teszi a könnyű hozzájutást egy műszaki tanúsítvánnyal ellátott önvédelmi fegyverhez (nem csak gázpisztolyhoz) vagy bizonyos puskákhoz.

Megszerzéséhez indokolt kérelem szükséges.

A jelenleg hatályos törvény értelmében fegyver birtoklásához a rendőrség által kiadott közigazgatási határozat szükséges. A hozzáértők szerint a mostani rendőrségi vizsga nem a legegyszerűbb, ráadásul sokba kerül. A jelenlegi engedélyek vadászatra, sportra, személyi védelemre, történelmi fegyverekre, megemlékezéseken való részvételre, gyűjtésre vagy kiképzésre adhatók ki. „Mostantól a lőfegyverengedély kibocsátása hasonló lesz a jogosítványéhoz. Ezzel nem a rendőrség foglalkozik majd, hanem egy civil hatóság” – mondta Michał Urbaniak, a Konföderáció képviselője, a „fegyvertartási kultúráért” felelős parlamenti csoport vezetője, aki a törvényjavaslat utolsó finomításait végzi.

Divat

Érdemes megjegyezni, hogy az engedélyek száma Lengyelországban már most rohamosan nő. Csaknem 588 ezer magánlőfegyver volt 2020 végén a lakosságnál. Az elmúlt öt évben megduplázódott a számuk. Főleg pisztolyt vásároltak magánszemélyek, tavaly több mint 36 ezer fegyvert vettek. Az országos rendőr-főkapitányság által közzétett adatok szerint a sportra és gyűjtési célból kiadott engedélyek száma nő a legnagyobb ütemben.

Miért hajlandók a lengyelek fegyvereket vásárolni? Jerzy Dziewulski volt antiterrorista tiszt, egykori parlamenti képviselő, a jelenlegi törvény alkotója szerint a legfőbb ok a társadalom gazdagodása. Tulajdonképpen divattá vált, ami a tehetősebb emberek reakciója a 2011 előtti időszakra, amikor gyakorlatilag lehetetlen volt fegyvert szerezni.

Honvédelmi célok

„Szeretnénk, ha több fegyverünk lenne. Ez a katonai potenciál növekedését jelentené, és ne feledjük, hogy Európa egyik legkevésbé felfegyverzett nemzete vagyunk”

– hangsúlyozta Michał Urbaniak.

Valóban, e tekintetben Lengyelország az európai rangsor végén áll. Amikor az előző parlamenti ciklusban a Kukiz’15 párt képviselői benyújtottak egy hasonló, fegyverekre és lőszerekre vonatkozó liberálisabb törvénytervezetet, az indoklásban azt írták, hogy az országban az ezer főre eső engedélyek száma 3,5, míg például Csehországban 30, Németországban 40, Svájcban pedig 200.

Azt a javaslatot nem fogadták el. A kormány úgy vélekedett, hogy rossz hatással lenne a közrendre, a biztonságra, növekedne a lőfegyverekkel okozott balesetek száma. Ezúttal viszont a PiS képviselői indokoltnak tartják a civil fegyverviselés kiszélesítését.

Lengyel napelemes boom

A cikk a Figyelő hetilap augusztus 26-i számában került publikálásra.

(Borítókép: A világ élmezőnyéhez tartozó sportlövő, Aneta Stankiewicz a tokiói Olimpián. A fegyvertartási engedélyek arányát tekintve sereghajtók a lengyelek. (Anne Christine Poujoulat, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink