2020/01/09

A megroggyant Herkules Romániában

A remények szerint már csak ezt a telet kell kibírniuk Herkulesfürdő (románul Băile Herculane, németül Herkulesbad) műemlék épületeinek, hogy végre elkezdődhessen a szakszerű konzerválási és helyreállítási munkafolyamat a hajdani Európa egyik legszebb fürdővároskájában. Addig fájdalmas látványra kell felkészülniük a gyönyörű fekvésű, már a római korban gyógyító hatású forrásairól ismert üdülőtelepre látogatóknak.

Karcsúsítják a szerb áramszolgáltatót – térképes

Kölcsey – korunk karrier-tanácsadója

Nemrég e lap hasábjain ismét lehetett olvasni az ismert szóláncba sűrített karriertanácsot: learn, earn, return. Azaz először kell tanulni, aztán keresni, végül illik valamit visszaadni. Általában szeretjük a tömör, frappáns megfogalmazásokat – főleg, ha angolul szólnak –, ám ha jobban belegondolunk, van mit hozzátenni e három szóhoz, különösen a középsőhöz. Szerintem ugyanis élete derekán az ember – kiemelten a vezető – tevékenységének nem a kereset a lényegi eleme, hanem az alkotás, a közösségi hatás.

Megemelte növekedési prognózisát a jegybank

Az MNB előrejelzése alapján 2020-ban a korábban jósolt 3,3 helyett 3,7 százalékos lehet a gazdasági bővülés üteme, míg az infláció az év második felében a 3 százalékos célon stabilizálódik. 

Kezdődhet az osztalékvadászat

A magyar vezető részvényekben szinte kivétel nélkül van további növekedési potenciál, az elemzők szerint a társaságok az osztalékok szintjét is emelhetik az idén. Érdemes ugyanakkor egy-két kisebb papírt is szem előtt tartani.

Elismerés a szerb jegybankelnöknek – térképes

Újrafogalmazott ludovikás identitás

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a nagy európai intézmények mintájára diplomáciai akadémiát indít. Emellett a kormányzás és vezetés mesterképzési szakon a magyar államszervezet majdani irányítóit képzik majd. E programokról beszélgettünk az egyetem rektorával.

Visszatér a Várba a Pénzügyminisztérium

A tervek szerint 2021 végére elkészülhet a Pénzügyminisztérium teljes rekonstrukción áteső régi-új épülete Budavárban. A Szentháromság tér 6. szám alatt Fellner Sándor 1903-as tervei alapján hiteles műemléki homlokzat- és tetőfelújítást valósítanak meg, a belső terekben pedig modern irodaépületet alakítanak ki.

Több kereskedelmi gát is áttört tavaly

Már a tavaly január–októberi adatok is kifejezetten jó kiskereskedelmi évet sugallnak, ám a novemberi és a decemberi bővülés még nem ismert. Ha ez a két hónap is passzol a trendhez, akkor bőven öt százalék felett maradhatott a gyarapodás üteme (az üzemanyag-forgalommal együtt). Az a kérdés viszont nyitott, hogy ki a nyertese a 2019-es forgalomnövekedésnek.

Barbie baba hatvanéves

Barbie 60 éves, a Szezám utca bábjai 50, A kis hableány kézzel megfogható alakjai 30, a Star Wars legófigurái pedig 20 esztendősek. A kerek évfordulók jó marketinglehetőségeket kínálnak.

„Jó dolog, hogy végre a saját utamat járom”

Az SAP Hungary Kft. korábbi ügyvezetője négy kis-közepes hazai cégben szerzett tulajdont. Az egyikben, az SAP szoftvereivel foglalkozó, tavaly közel 2,2 milliárdos forgalmú Angyal Business Consulting (ABC) Zrt.-ben a vállalatvezetői feladatokat is viszi. Új helyen, új szerepben próbálja ki képességeit, és az SAP Hungarytől történt távozása óta a nyilvánosság előtt először beszél terveiről.

Lengyel gazdasági előrejelzések

Lengyelország múlt évi átlagos GDP-növekedése meghaladja a 4 százalékot, s ezzel a negyedik helyen áll az Európai Unió tagállamai sorában. A prognózisok szerint azonban 2020-ban már nem lehet számítani ilyen kiemelkedő eredményre. 

Figyelő 2019: Az év embere

Jörg Bauert választotta a 2019-es év emberének a Figyelő szerkesztősége

A hét hírei, idézete, száma

Gyógyszert nem magának fejleszt az ember

A neve akkor vált szélesebb körben is ismertté, amikor kiderült, hogy a csapata által kifejlesztett új módszerek segítségével lehetővé vált az anyatejben található szénhidrát-molekulák ipari méretű előállítása, s ezzel az anyatejhez lényegesen jobban hasonlító csecsemőtápszerek készítése. A gyártás beindítása után a kutató új kihívásokat keresett, és olyan anyagok előállításának a vizsgálatába fogott, amelyek reményei szerint az agy eddig gyógyíthatatlan betegségeinek a gyógyszereiként szolgálhatnak, egy másik kutatása pedig a daganatok elleni védőoltás lehetőségét veszi górcső alá.

Új technológiák az új évben

Nemcsak a már jól ismert trendek hoznak változást, hanem a kibontakozóban lévő, még gyerekcipőben járó fejlesztések is a feje tetejére állíthatják a világunkat, akár már az új esztendőben.

Teljesen új utakon a statisztikusok

Amikor a Magyar Nemzeti Bank vezetői a digitális kor gazdasági folyamatait jobban tükröző adatgyűjtési és -összesítési módszerek bevezetését sürgették egy tanulmányban tavaly novemberben, már lehetett rá számítani, hogy a következő években vagy akár még hamarabb jelentős statisztikai újításokat láthatunk majd: megváltozik a számba vett világ képe. Még ehhez képest is meglepetések érhetnek bennünket, ha belepislantunk az európai statisztikai hivatalok boszorkánykonyháiba. A szakma forrong, új érzékszerveink nőhetnek.

Oldalfüggetlen egészségügyi fejlesztések

Bár a budapesti új szuperkórház sorsa még nem dőlt el, a fővárosi szakrendelők korszerűsítésére az eddig tervezettnél is több forrás juthat.

Magyar multi lett a Tungsramból

Teljes átalakuláson esett át a Tungsram: magyar multiként önálló cég lett belőle. Az alapvetően exportra termelő vállalatcsoportban Budapest központi szerepe megmaradt – jelentette ki lapunknak adott interjújában a társaság elnök-vezérigazgatója, akit a Figyelő szerkesztősége az év emberének választott. 

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten a Rudolf Péter rendezte pécsi Moliére-előadást, a Terra Profonda második sámáni folk-blues albumát, valamint a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ rendszerváltást felidéző kiállítását ajánljuk szíves figyelmükbe.

Magyar multi lett a Tungsramból

Teljes átalakuláson esett át a Tungsram: magyar multiként önálló cég lett belőle. Az alapvetően exportra termelő vállalatcsoportban Budapest központi szerepe megmaradt – jelentette ki lapunknak adott interjújában a társaság elnök-vezérigazgatója, akit a Figyelő szerkesztősége az év emberének választott. 

Mosodától a városi sétáig

Kevés magyar vállalkozó téved a szállodák hátsó bejárati üzleti világába, pedig szemmel láthatóan kifizetődő. A 2015-ben indult Neatly hosszú utat tett meg a piacon. Erről beszélgettünk Király Mátéval, a cég vezetőjével.

Bankmentés olasz módra

Harmadik bankmentő akciójára készül a harmadik legnagyobb eurózóna-tagállam. A számlát – az uniós szabályozás ellenére – ezúttal is az adófizetők állják.

A narratívák közgazdaságtana

Az éppen uralkodó narratívák legalább annyira befolyásolják az árfolyamokat, mint a piaci fundamentumok.

USA: az elmúlt évtized sikeres vállalatai

Néhány közismert társaság mellett számos speciális szaktudású, jószerével ismeretlen vállalat került a bajnokok klubjába.

Ki nem adott, cenzúrázott lemezek 2.

E második rész apropója, hogy némi késéssel koncertritkaságra bukkantam a nagyon nagy videómegosztón, az 1980-as Beatrice, LGT, Omega közös, kisstadionbeli buliról készült tévéfelvétel Ricse-blokkjára. Nagy Feróéknak nem csupán lemezük nem lehetett, de még a koncertről készült felvételnek is mindössze a töredékét engedték bakelitre préselni.

Személyi hírek

Óvatos optimizmus

Kevésbé pesszimisták az ez évre vonatkozó várakozások, mint egy esztendővel korábban voltak. 

Meglepetés Horvátországban

Az előrejelzésekkel ellentétben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje, Zoran Milanović nyerte az elnökválasztást Horvátországban. A volt szociáldemokrata miniszterelnök a második fordulóban 52,69 százalékkal az eddig regnáló, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben politizáló Kolinda Grabar-Kitarovićot győzte le, akit a választók 47,31 százaléka támogatott. A részvétel 54,97 százalékos volt, mintegy 2,029 millióan szavaztak. 

„2025-ig biztosan nem ülhetünk a babérjainkon”

Bár jelentősen megerősödött, s immár a hazai online műszakicikk-értékesítési piac mintegy harmadát uralja, az eMAG és az Extreme Digital párosa a horvát, a szlovák, valamint a cseh piacon tervez aktív terjeszkedést. Az egyesült cégcsoport ügyvezetője a mostani üzleti évre (amely 2021. március végéig tart) már 85 milliárd forint körüli nettó árbevételt és javuló pénzügyi mutatókat vár.

A 2020-as év se legyen rosszabb

Négy sikeres vb megrendezésével Budapestet sportfővárosnak nevezni egyáltalán nem túlzás. Az ötkarikás játékok esztendeje az idei, ami újabb nagy feladatokat ró a sportszövetségekre. Év eleji beszélgetés a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével.

Lengyel stratégia a rák ellen

A mintegy 38 milliós lélekszámú országban évente százezren halnak meg valamilyen daganatos betegségben. A lengyel egészségügy történetében most először készült olyan átfogó terv, amely a következő tíz esztendőre meghatározza a hatékony küzdelmet célzó intézkedéseket. 

E10 üzemanyag – nem valós a veszély

Ez évtől Magyarország is csatlakozik a E10-esnek nevezett, magasabb bioetanol-tartalmú üzemanyagot használó államok köréhez. Ennek kapcsán rengeteg hír és álhír keletkezett arról, hogy a megemelt bioetanol-tartalom tönkretehet egyes gépkocsikat. Mekkora a veszély valójában és mit tehet az autós, aki nem kap egyértelmű választ arról, hogy gépjárműje kompatibilis-e az új üzemanyaggal?

További díjnövekedés jöhet a kötelezőnél

Nagyjából százezer szolgáltatót váltót és érezhető díjnövekedést várnak a múlt év végi kötelező felelősségbiztosítási kampánytól a szakértők. Az érvényben lévő szerződéseknek viszont már csak alig több mint ötöde volt január elsejével évfordulós.

Látványosan gyarapodik a kiskereskedelmi forgalom

Négy év alatt alaposan átalakult a költési szerkezet. A háztartások például ma annyit költenek mobiltelefonokra, mint mosógépre és hűtőszekrényre. Meglepő módon négy év alatt a lakásfelszerelési cikkek eladása is bő hatvan százalékkal nőtt, tehát az elkölthető jövedelmet már nem viszik el a napi fogyasztási cikkek kiadásai, a rezsi- és a megélhetési költségek. Egyre több mindenre jut. A várakozások szerint az utolsó két hónapban ezer milliárd forint körül alakulta boltos költés. Minden tekintetben lélegzetelállító adatokat produkált a kiskereskedelem.

Közel lehet a csúcs a hitelpiacon

Több mint 2000 milliárd forintnyi új fogyasztási- és lakáshitel-szerződést kötöttek 2019 novemberének végéig a háztartások, és sokéves csúcsra nőtt a hitelállomány is. Az idei év viszont már jóval visszafogottabb növekedést hozhat.

Nem lesz ukrán konyak – térképes

Konszolidálódik a Maduro-rezsim

Washington csalódott a kompromittálódott venezuelai ellenzékben, a dél-amerikai ország elnöke így orosz és kínai támogatással megszilárdíthatta hatalmát. 

Változó erőviszonyok Hollywoodban

Az idén jó eséllyel a Warner Bros. vagy a Universal lesz az első számú amerikai stúdió.

Szűts Ildikó

Y, Z, 50 plusz. Lassan kezdjük megszokni, hogy a generációs különbségekről beszélni kell, mert a konfliktusok beszivárognak a munkahelyekre is, nem kevés fejtörést okozva ezzel a humán szakembereknek. A szervezeti kultúra változásairól beszélgettünk az Országos Humán-menedzsment Egyesület elnökével.

Kockázatkezelés randiappal

Tetszik? Nem tetszik? Ha jól dolgozott az algoritmus, nagyjából két perc alatt eldől, lesz-e randi vagy sem. A technológia átalakította a párkeresést, a válogatás pedig egyre inkább a húspiachoz hasonlít, ahol a fiatal nők a nyerők.

Szlovák koalíciós csörte Irak ügyében – térképes

2020/01/09