2019/12/12

Moszkva és Peking egyaránt növeli befolyását

A két nagyhatalom elsősorban a Balkánt igyekszik bevonni befolyási övezetébe. Ebben a játszmában Budapestnek központi szerepe van.

Növekedés feladatokkal

Kilenc hónap alatt 560 milliárd forintos csoportszintű, nettó eredményt hozott össze a hazai hitelintézeti szektor, ami bő egytizedével magasabb az egy évvel korábbinál. A növekvő eredmény önmagában is feltétlenül biztató, de több olyan tényező is akad, amely a magyar bankszektor egészséges működésére enged következtetni.

Újabb autópálya épül Szerbiában – térképes

A hét hírei(ből egy)

Alamizsnának számító nyugdíjemelés – térképes

Tengerihal-tenyésztés Horvátországban

Dubrovnikban rendezték meg a horvát halászok 24. találkozóját. Összegezték az elmúlt év eredményeit, s az ágazatot érintő kihívásokról vitatkoztak.

Kincs, ami nincs

Kevés zűrzavarosabb történet létezik, mint az úgynevezett Jamasita-kincs körüli pereskedés, az ítéletek, majd az állítólagos megtaláló, Rogelio Roxas Fülöp-szigeteki lakatos, exkatona rejtélyes halála. Titkosszolgálatok, egy diktátor, kalandorok, kincskeresők, nyerészkedő befektetők – mind részei a történetnek. 

Változó igényekhez igazodó flottakezelés

Új ember áll december elejétől a Mercarius Flottakezelő Kft. élén. A cég lehetőségeiről, az e-mobilitásról és a flottakezelés jövőjéről beszélgettünk az ügyvezető igazgatóval.

Közeledik a csúcs a lakáshiteleknél

A múlt évinél néhány százalékkal nagyobb, valamivel  900 milliárd forint feletti új szerződésállománnyal zárhatja  2019-et a lakáshitelpiac. Miközben az új szerződések átlagos összege nő,  a kamatperiódus is nyúlik a felvett kölcsönöknél.

Enyhül a feszültség az EKB-n belül

Kölcsönös gesztusokkal igyekszik kibékíteni a pénzügyi vezetés a német közvéleményt az Európai Központi Bankkal.

Céláremelést hozott az ingatlanértékesítés

Szakértők szerint részvényenként 140-150 forintot hozhat a cégnek a győri ingatlan értékesítése, melynek alapján az OTP elemzője 1480 forintra emelte a társaság papírjainak a célárát.

Elnökjelöltek Horvátországban – térképes

Többet költünk

Tavaly is erősödött a magyarok jövedelmi helyzete, miközben csökkent a szegénységnek kitettek aránya. Egyre kevésbé jelent hátrányt a gyermeknevelés.

Bloomberg beszállásával tovább osztódnak a demokraták

Donald Trump politikája balra tolta a demokratákat. A színeikben ringbe szálló Michael Bloomberg középutas, piacpárti stratégiája így kisebb eséllyel találkozik a választók elvárásaival. 

Temesvár 30 – forradalmi emlékhét

A kelet-közép-európai rendszerváltások legemlékezetesebb eseménye kétségtelenül az 1989. decemberi véres – több mint 1100 halálos áldozatot és 3352 sebesültet  számláló – forradalom, amelynek arca és szikrája Tőkés László volt. Az év karácsonyán a bukaresti hatalmat megkaparintó Ion Iliescu másodvonalbeli kommunista káder elrendelte Nicolae Ceaușescu diktátor és felesége perbe fogását, majd ki is végezték őket. Temesváron a harmincadik évfordulón, december 12-e és 16-a között nemzetközi konferenciával reflektálnak a rendszerváltás folyamatára és emlékeznek meg az áldozatokról. Ez alkalomból nyilatkozott a Figyelőnek a református lelkész.

Válaszút előtt a Graphisoft

Mesés osztalékot fizethet jövőre a Graphisoft Park a novemberben felvett negyvenmilliárd forintos hitelből, a Wood & Company szerint ugyanakkor rövid távon nem látszik további növekedési potenciál az ingatlancégben.

Drogkartellek a Balkánon – térképes

Személyi hírek

Kínaiak Szerbiában

Déli szomszédunk népszerűsége rohamosan növekszik a kínaiak körében. Az idei első nyolc hónapban közel százezer turista érkezett ide a kelet-ázsiai országból, de sok vendégmunkásról is beszélnek belgrádi tisztségviselők, mert a kínai cégek otthonról is hoznak dolgozókat.  

Növésben a hitelintézetek

Csoportszinten két számjegyű eredménynövekedést ért el az év első kilenc hónapjában a hitelintézeti szektor, s az eszközállomány is tizenöt százalékkal bővült. Jelentősen nőttek ugyanakkor a költségek is, miközben kicsit romlott a jövedelmezőség.

„A régió legjobb egyeteme kívánunk lenni”

„Miközben az intézmény éves költségvetése mintegy 40 millió euró körül alakul, egy valamirevaló európai egyetem minimum 100 milliós büdzsével rendelkezik. A következő egy évtized leforgása alatt fel kell jönnünk erre a szintre: a többletforrások terén mind a vállalati, mind pedig a közintézményi szférára  számítunk” – jelentette ki lapunknak adott interjújában a Corvinus Egyetem elnöke. 

Havi 200 fixszel…

Sok tudásbefektetést nem igénylő képesítéssel sem elképzelhetetlen a havi nettó 300 vagy akár 400 ezres fizetés, és kisegítő jellegű vagy egyszerűbb eladói munkáknál is egyre gyakoribb a havi 200-250 nettót ígérő új állás. Az ok: a kereslet-kínálat egyensúlya felborult, s a helyzet még ma is a munkavállalóknak kedvez.

A legó reneszánsza

Némi visszaesés után újra szárnyalnak az eladások a híres dán játékgyártónál. Részben az ázsiai terjeszkedésnek hála a Lego az idén is jó évet zárhat.

Már életcél is lehet a teqball

Rohamos léptékben terjed világszerte a magyar fejlesztésű sportág, a teqball. A budapesti világbajnokságon startoltak a magyarok.

Warren Buffett kifakadt

Az omahai guru 128 milliárd dollárral a zsebében sem talál jó akvizíciós célpontokat.

Kevesebb adó, több adat

Egyszerűsítés, digitalizáció, gazdaságfehérítés, adócsökkentés – a változások trendje ugyanaz marad 2020-ban. Az irányokkal a munkaadók és a munkavállalók is egyetértenek, de van, aki gyorsítana.

Viszik az állampapírt a kisbefektetők

Közel 18 százalékkal nőtt egy év alatt a háztartásoknál lévő értékpapírok mennyisége, ami leginkább a lakosság állampapír-vásárlásainak köszönhető.

Megújul a GPS-struktúra, csökken a kockázat

Az Egyesült Államokban a harmadik generációs GPS-struktúrákat kezdték nemrég fejleszteni. Ám közel sem csak a pontosság növelése a cél, hanem egyúttal a helymeghatározó rendszer működését megzavaró földi terrortámadások veszélyét is csökkentenék a 2024-re teljesen kicserélődő amerikai GPS-műholdak révén.

Újratervezés a MOK-nál

November végén tisztújítás zajlott a Magyar Orvosi Kamarában. A javarészt a Facebookon szerveződő orvoscsoport jelöltjei nemcsak a 16 éve regnáló elnököt, Éger Istvánt győzték le, hanem kettő híján az összes választott pozíciót elnyerték. Egyes vélemények szerint politikailag motivált puccs történt, a volt vezető pedig a kormány tétlenségét látja bukásának hátterében. Kincses Gyula, az új elnök visszafogottan ígér az orvosoknak.

Nagyon erős volt az élelmiszer- és műszakIcikk-eladás idén

Idén az élelmiszer-kereskedelemben nem volt olyan hónap, amikor folyó áron számolva ne nőtt volna az üzletek forgalma. Az adatok növekedési dinamizmusából jól kivehető, hogy ezen a területen a háztartások hajlandók mélyebben a pénztárcájukba nyúlni.

Brüsszeli befolyása elvesztésétől tart Berlin

Az Európai Bizottság (EB) elnöke német, számos fontos posztról viszont távoznak a német politikusok. Berlin attól tart, hogy megrendül a döntéshozatalra gyakorolt hatása.

„Belém égett anyám zokogása”

Az út a szabadság felé című temesvári konferencia társszervezője az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja, amely 2011-ben jött létre az Európai Parlament egy korábbi határozata nyomán. Feladata a XX. század totalitárius rendszerei tetteinek a feltárása, az áldozatok emlékének gondozása. A szervezetnek lengyel elnöke van, interjúalanyunk, a 46 éves történész személyében. A Figyelőnek a szocializmus idején szerzett tapasztalatairól is nyilatkozott. 

Új vizeken az NN Biztosító

Nem élet ági termékei elindításával új tevékenységet indít Magyarországon az NN Biztosító. Az új üzletágnál is meghatározó szerepet szánnak a digitális újításoknak.

Magyar animáció: a félbevágott nagyfilm

A pártállamban ugyan az ÁVH egykori káderei és a párt megmondóemberei felügyelték közvetlenül a legendás Pannónia Filmstúdiót, ám a rendszerváltás nem a szabadabb alkotást, hanem a világhírűvé lett filmes műhely elsorvasztását hozta el. A magyar rajzfilm évfordulós ünnepén, amikor a Mézga család ötvenéves, a legelső magyar Oscar-díjas rendezőt, Rofusz Ferencet, a látásmódjával iskolát teremtett Jankovics Marcellt és a homokanimációival egyedülálló alkotásokat létrehozott Cakó Ferencet faggattuk a hazai animáció múltjáról és jelenéről.

Pati Nagy Attila

Harminc éve dolgozik a fitnesziparban, iskolaalapító, a szakma meghatározó egyénisége, és sohasem vágyott médiasztárságra. Tanítványok ezreinek adta át azt a fajta komplex és a velejéig humánus szemléletet, amely nélkülözhetetlen az emberek életmódjával foglalkozó sportvállalkozók boldogulásához.

Rendkívül stabil a hazai pénzügyi rendszer

A magyarországi bankszektor likviditási és tőkeoldalról is rendkívül erős lábakon áll, a központi banki stresszteszt mindkét vonatkozásban nagy szilárdságot mutat – derül ki az MNB pénzügyi stabilitási jelentéséből.

A hét hírei, idézete, száma

Struktúraváltás kell az adósságkezelésben

A magyar lakosság egészségügyi helyzetének a javítását életmódbeli változásokkal és preventív programokkal érdemes kezdeni: emellett szükség van az orvosok bérének emelésére, valamint a kórházak finanszírozásának a rendbetételére – hangzott el a Figyelő támogatásával megrendezett szakmai konferencián.

Bukók és nyerők a PISA-teszten

Az aktuális PISA-felmérés eredményeinek értékelése még zajlik, de az egyes nemzeti sokkokon túl az az egyik legizgalmasabb kérdés, mi történik Ázsiában, mi van a kiemelkedő eredmények mögött, hol estek leginkább kétségbe.

Koalíciós válságok futószalagon

Saját pártja és a koalíciós partner szociáldemokraták is hátba szúrták Merkelt az 5G-tenderek és a Huawei kapcsán. 

Nagyot ugrik a lengyel minimálbér

Lengyelországban a bruttó minimálbér jelenleg 2250 złoty (mintegy 174 ezer forint), ennek a nettója 1634 (126 ezer). A varsói kormány jövőre 2600-ra (201 ezerre) emeli, ami viszont a tervezett átlagbérnek még csak a 49,7 százaléka. A cél az, hogy ez az arány 2024-re meghaladja a 60 százalékot, azonban nagyon megnövekszik a foglalkoztatás költsége.

Egy ötéves böjt vége

Számolják a napokat az érintettek. Az év végén feloldja a kormány az öt esztendeje bevezetett létszámstopot, amelynek eredményeképpen ma negyvenezer fővel kevesebb közalkalmazott dolgozik határozatlan idejű munkaszerződéssel. Nagy lesz a gond az ideiglenes kontraktusok véglegesítése és a képzetlenebb pártkáderek miatt – állítják a kritikusok. 

2019/12/12