2017/10/04

Aktuális lapszám

MÁTRIX

Századvég: gyengülő Jobbik

A Századvég szeptemberi közvélemény-kutatása alapján a kormánypártok továbbra is stabilan vezetnek a politikai erőtérben. Folytatódott a Jobbik gyengülése.

MÁTRIX

Botka László ment, de ki jön?

Távozott az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki harcban állt Gyurcsány Ferenccel és párttársával, Molnár Zsolttal is. Botka nemhogy javított volna a szocialisták népszerűségén, hanem rontott. A távozása viszont totális válságba taszíthatja a pártot.

MÁTRIX

A franciáknál is tradíció

A baloldali ellenzék elutasítja a nemzeti konzultációt. Ez főleg annak fényében különös, hogy az általuk etalonnak tartott francia demokráciában bevett szokás.

MÁTRIX

Orbán Viktor Donald Trump vendéglistáján

„Nagyon sok a közös pont az amerikai és a magyar kormány politikai gondolkodásában. Jó példa erre a bevándorlás kezelése vagy épp az adópolitika kérdése.” Szabó László az új magyar washingtoni nagykövet megbízólevelének átadásán erről beszélt Donald Trumpnak. Az amerikai elnök jelezte neki: rajta van a vendéglistáján Orbán Viktor kormányfő.

MÁTRIX

Megállj a pszichológus-kamarának

Mégsem lesz kamarájuk a pszichológusoknak, legalábbis ebben a parlamenti ciklusban – dőlt el a napokban. Így vélhetőleg a témában tervezett kormányzati konzultáció is elmarad.

MÁTRIX

Egy százalékok: csalóka csökkenés

Korai lenne az adóforintokból az egyházaknak felajánlható egy százalékok csökkenését kiolvasni a NAV legújabb adatsorából, a lajstrom ugyanis hiányos. Az elmúlt évek ráadásul folyamatosan növekvő tendenciát mutattak.

MÁTRIX

Visszatérés újratöltve

A balos elkötelezettségű Lévai Katalin most beszáll a pártok versengésébe, exszakszervezetis társával a nyugdíjasok érdekeiért szállna síkra.

MÁTRIX

Forró helyett hideg ősz jöhet

Nem számítanak forró őszre a politikai élet szereplői, a Gulyás Márton által vezetett Közös Ország Mozgalom választási törvénytervezet melletti kampánya kifulladni látszik. Bár még előállhatnak a szavazások bojkottálásával, a baloldal ebben már nem lesz partner.

MÁTRIX

EU-elnök kerestetik

Az Európai Bizottság elnöki posztján váltás jön 2019-ben. Eddig Christine Lagarde, az IMF elnöke és Michel Barnier, az unió brexittel kapcsolatos főtárgyalója vetődött fel lehetséges jelöltként.

MÁTRIX

Döcögnek mag-Európába

A német választás után csak elő kell venni a fiókból a kész terveket! – ígérték vagy inkább remélték sokan. Az eredmény ismeretében azonban egyre bizonyosabb, hogy a mag-Európára vonatkozó német–francia tervek megvalósítása nem lesz zökkenőmentes.

MÁTRIX

Előre hozott választások?

Madrid az erőszakos fellépéssel elhúzódó válságot idéz elő.

MÁTRIX

Nem a méret a lényeg

A nagyhatalmak vezetői luxusrepülőkön, a kisebb országok irányítói szerényebb légi járműveken utaznak.

MÁTRIX

Tanult a múltból az orosz hadsereg

Ma az orosz fegyveres erők létszáma legfeljebb harmada a hidegháborús időkben meglévőnek. Kisebb, mozgékonyabb, jól felszerelt alegységekkel operálnak – és sokat átvesznek az amerikaiak, a NATO fogásaiból.

MÁTRIX

Brüsszel kiszorítaná Berlint

Új fejezet nyílik a tervezett orosz–német gázvezeték, az Északi Áramlat II. (Nord Stream II.) megépítése körüli hercehurcában.

MÁTRIX

Erőfeszítések a dollár trónfosztására

A terv, hogy a dolláralapú globális pénzrendszer mellett létrejöjjön egy párhuzamos struktúra, még gyerekcipőben toporog – de létezik.

MÁTRIX

Tájkép csata előtt Csehországban

Csehországban október 20-án és 21-én a kétszáz fős képviselőház (az ún. alsó kamara) összetételéről döntenek a szavazók. A legesélyesebb párt a szlovák euró-milliárdos
Andrej Babiš vezette ANO (Igen) mozgalom.

MÁTRIX

Szlovénián keresztül mosták a pénzt

Kidőlt a csontváz a szekrényből – egy hét-nyolc éves pénzmosási ügy foglalkoztatja a szlovén közvéleményt, miután parlamenti vizsgálóbizottság állapította meg, hogy a kereskedelmi pénzintézetként működő, de állami tulajdonban lévő NLB (Nova Ljubljanska Banka) közreműködésével megsértették az Irán elleni embargót.

SKYNET

Begyújtották a raktárrakétát

A 6300 milliárd forintos árbevételű kínai e-kereskedő, az Alibaba Group többséget szerzett egy modern, hatalmas logisztikai cégben, egyúttal 4000 milliárdos raktárfejlesztést jelentett be 2022-ig. Az egyik óriás-elosztóközpontért Magyarország is versenyben van.

VALÓ VILÁG

Hitel online üzemmódban

Az online hitelezés lehetősége hamarosan kibővülhet – mondják szakértők, és valóban: mára már néhány hazai bank is belépett az online személyi kölcsönök piacára.

VALÓ VILÁG

Kilenc hellyel előrébb

tavalyi 69.-ről a 60. helyre ugrott előre Magyarország a World Economic Forum versenyképességi rangsorában. Közben ebben a csoportosításban továbbra is Svájc a világ legjobban teljesítő országa az Egyesült Államok és Szingapúr előtt.

PÉNZ BESZÉL

Luxus az okosórák árnyékában

A luxus soha nem megy ki a divatból – állítja a Zenith Közép-Európáért és a FÁK-országokért felelős ügyvezető igazgatója, Alexander Seidl.

PÉNZ BESZÉL

Besült a 3D-forradalom?

Minden ellenkező ígéret ellenére a térbeli nyomtatók nem lettek az otthonok elmaradhatatlan részei. A gyártók jelentős hányada a tönk szélére került.

PÉNZ BESZÉL

Tényleg káros a kalózkodás?

Egyre könnyebb ingyen hozzájutni a mozifilmekhez. A szinkronos produkciókat sokszor már a YouTube-on is meg lehet találni.

PÉNZ BESZÉL

Nem 1973-ban, hanem a 21. században élünk!

Új székház építését jelentette be hétfőn a Mol Nyrt. A cég elnök-vezérigazgatóját, Hernádi Zsoltot kérdeztük a részletekről, aki elárulta: 90 százalékban a munkahatékonyság javulása befolyásolja a teljes költséget, így pedig pár év alatt egy ennél jóval nagyobb beruházás is megtérülne.

PÉNZ BESZÉL

Gabonahiánnyal küzdhet a világ

Bár a termésátlagnak rosszat tettek a nyári hőhullámok, a betakarítást pedig az esőzések is hátráltatják, Magyarországon az elmúlt öt év középértékéhez viszonyítva a kukorica kivételével minden növény hozama 5–17 százalékkal nőtt.

PÉNZ BESZÉL

A sztrájkszervező

A cél nem a munkabeszüntetés, hanem a megegyezés – mondja  Bubenkó Csaba, annak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) az elnöke, amely a Tesco-Global Zrt.-nél a közelmúltban hirdetett országos sztrájkot.

PÉNZ BESZÉL

Az állam óriásit bukott az adonyi ügyleten

Mintha legalábbis az atomtáska kódjáról lett volna szó, úgy
reagáltak néhányan, amikor a most eladott gabonatároló és kikötő új tulajdonosa felől érdeklődtem. A több mint 10 milliárdos MFB-hitellel épített telephelyet végül mintegy 3 milliárd forintért értékesítették.

CAPPUCCINO

Vági bence

A Recirquel öt év alatt bekerült a világ top 15 újcirkusztársulata közé. Az újcirkusz műfaja nagyon népszerű lett az utóbbi időben, miközben a klasszikusnak egyre több kihívással kell szembenéznie – hangsúlyozza Vági Bence, a Recirquel alapítója és művészeti vezetője.

TÁRSADALOM

Az Y lelkes, de a Z a megbízható

Magyarország a legjobbak közé tartozik a fiatalok helyzetét tekintve – már ami a munkába állási lehetőségeiket illeti. Közben számtalan kritika éri a friss nemzedék tagjait, hogy fölényesek és nagyok az elvárásaik. Árnyaljuk a képet.

TÁRSADALOM

E-receptjeink a felhőben

Az egyik legintimebb szféránkba, gyógyításunk, gyógyszerezésünk dokumentálásába lopakodott be az e-ügyintézés. Minden velünk kapcsolatos egészségügyi adat felkerül egy központi elektronikus felhőbe.

SPORT

Építkezés hierarchiával, csapatszellemmel

Negyvennyolc év után nyert ismét mérkőzést Európa-bajnokságona férfikosárlabda-válogatott, amely tudatos játékkal és két szép győzelemmel ajándékozta meg híveit, s talán a sportág hátországát is lendülettel, új példaképekkel. De fenntartható-e a fejlődés?

KULTÚRA

A kommunista kultúrpolitika áldozata

A P. Mobil és a P. Box ikonikus gitáros-zeneszerzőjének a halála ma sem tisztázott. Sorstársai, az osztrák menekülttábor kényszerű lakói így emlékeztek: egy bőrdzseki esett a kőre, majd egy szőke férfi zuhant utána, fejjel előre. Bencsik Sándor halálának harmincadik évfordulóján az újbudai önkormányzat és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) avatott emléktáblát, a muzsikus egykori XI. kerületi lakása falán, a Lecke utcában.

KULTÚRA

Négykezes csodagyerekek egymás közt

December 6-i közös koncertjük beharangozóján négykezest játszott Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész Boros Misivel, a Virtuózok kicsik korcsoportjának győztesével.

KULTÚRA

Mozgalommá vált a Virtuózok

Kevesen gondolták volna, hogy a sok, a televíziós csatornákon sugárzott könnyűzenei tehetségkutató, game show, celebparti között egy olyan műsor ragyog fel, amelyikben kisebb-nagyobb gyerekek játszanak klasszikus zenét, elképesztő technikai tudással és meggyőző művészi mélységekkel. A harmadik évadát maga mögött tudó Virtuózok mára igazi mozgalommá nőtte ki magát. A Kis Virtuózok Alapítvány pedig a felfedezett tehetségek további mentorálásában, menedzselésében jeleskedik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink