2017/09/28

Aktuális lapszám

MÁTRIX

Lehet más Werber?  

Az LMP tanácsadójaként térhet vissza a magyar politikába a 2002-es szocialista győzelem állítólagos kovácsa, Ron Werber izraeli kampánytanácsadó. Megpróbáljuk bemutatni a nyilvánosságot kerülő szakembert, akiről annyit biztosan lehet tudni: nem különösebben rajong egykori megbízóiért.

MÁTRIX

Újrahasznosított vádak

Hamarosan az esélyegyenlőséget vizsgáló brüsszeli delegáció érkezik hazánkba. A bizottságot a kormány iránt nem túl sok jóindulatot mutató Věra Jourová biztos vezeti, aki habozik lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást.

MÁTRIX

Magyarország (helyben) segít  

Kétségbe esett, esdeklő arcok egy menekülttáborban, otthonaikból elűzött keresztények, vérrel szennyezett papi palást. Tárgyak, fotók, dokumentumok, videók a Nemzeti Múzeum „Kereszt–tűzben. Keresztényüldözés a Közel-Keleten” címmel megnyílt kiállításán, amelyet Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese nyitott meg.

MÁTRIX

„Nem hiszek a megafondiplomáciában” 

A brexit után az uniónak és Nagy-Britanniának is elemi érdeke a szabadkereskedelmi megállapodás – nyilatkozta lapunknak Iaian Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete.

MÁTRIX

Macron óvatos reformjai

Az európai integráció szakítópróba előtt áll. Berlin és Párizs ugyanis merőben mást ért „mag-Európa” alatt. Most Macronnak kell bizonyítania.

MÁTRIX

Tájkép csata közben 

Az eddigi nagykoalíció mindhárom pártja történelmi vereséget szenvedett. A bajor CSU és a szocdemek 1949 óta a legrosszabb eredményüket érték el. A CDU-tól egymillióan szavaztak át a bevándorlásellenes AfD-re, amely egyes keleti tartományokban a legerősebb párttá vált.

MÁTRIX

Láncreakció indulhat Kurdisztánból

Az iraki népszavazás újabb fegyveres konfliktust robbanthat ki a régióban.

MÁTRIX

Véres jáde

Sok milliárd dolláros féldrágakőbiznisz és olajvezeték. A mianmari vérengzések mögött gazdasági érdekek is állnak. 

MÁTRIX

Szlovák politikai tabu Esterházy János mártírsorsa 

A felvidéki Alsóbodokon szeptember 16-án újratemették a hatvan éve, egy csehországi kommunista börtönben elhunyt gróf Esterházy Jánost, a magyarságért, de az együtt élő nemzetek jogaiért is kiálló politikust, aki egyedüliként nem szavazta meg a zsidók deportálását elrendelő szlovák törvényt. Északi szomszédunk jogrendje szerint viszont még ma is háborús bűnösnek minősül.

MÁTRIX

Ukrán törvény: nem csitulnak az indulatok

Ukrajna szomszédai súlyosan diszkriminatívnak tartják a kijevi parlament által elfogadott oktatási jogszabályt, de a központi hatalom egyelőre hajthatatlannak tűnik.

SKYNET

Bitcoinkilátások  

Peking offenzívát indított a bitcoingazdaság ellen, de a digitális pénz árfolyama nem omlott össze, sőt, egyelőre négyszer annyit ér, mint az év elején, pedig semmilyen fundamentum nincs mögötte.

SKYNET

A német választások és az orosz hekkerek 

Fenyegetéstől tartott a német titkosszolgálat vezetése és a belügyminiszter, ám az orosz hekkerek mégsem zavarták meg a hétvégi választásokat.

VALÓ VILÁG

Beérő unortodox gyümölcsök

Egy újabb növekedési ciklus érett szakaszába lépett Magyarország. Lassan mérget is vehetünk a négyszázalékos bővülésre.

VALÓ VILÁG

Visszaerősödött a beruházási kedv

A tavalyi lankadó befektetési kedv ismét felpörögni látszik a közösségi pénzeknek, valamint a kormány nagyberuházásokat támogató programjának tulajdoníthatóan.

VALÓ VILÁG

Uniós pénzek és magyar euró

Az EU-s összegek magyar gazdaságra gyakorolt hatása és „magyar euró” – ez a két témakör foglalkoztatja élénken a hazai közgazdász-társadalmat. Ennek apropóján adott interjút lapunknak Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a monetáris tanács tagja.

VALÓ VILÁG

Madárvédelem felsőfokon  

Miután az Elmű-Émász-csoport fontosnak tartja a társadalmi kötelezettségvállalást  és a környezet megóvását, sokirányú környezetvédelmi tevékenységet folytat.

PÉNZ BESZÉL

Magyar busszal Európába  

Nemzeti és nemzetközi szinten is erősödik a magyarországi buszgyártók pozíciója. Az idén adták át a Kínában e-autókat is előállító, hatalmas BYD-csoport elektromosbusz-gyárát. A hazai Volánoktól pedig óriási, közel kétezer darabos megrendelést kaptak a magyar cégek a következő három évre.

PÉNZ BESZÉL

Európa legnagyobb földesurai

Míg a régi időkre jellemző nagyobb birtokok Európa nyugati felében jobbára a történelem viharaiban is megmaradtak, mifelénk a mezőgazdaságban észlelhető folyamatok miatt most kezdenek újra kialakulni.

PÉNZ BESZÉL

Szorul a hurok a Google körül

Az amerikai technológiai cégek itthon az online reklámpiacnak több mint a felét uralják, a forgalmuk után Magyarországon mégsem adóznak. Egy alakuló uniós tervezet azonban végre bezárhatja a kiskapukat az internetes vállalatok előtt.

PÉNZ BESZÉL

Politikai össztűz a techszektorra 

Az USA politikai elitje rájött arra, hogy a túlságosan koncentrált gazdasági és információs hatalom veszélyeztetheti a politikai hatalmat.

CAPPUCCINO

Monostori László

A magyar kisvállalkozások közül sokan le vannak maradva az Ipar 4.0-s fejlesztésekben, de ez a lemaradás rövid időn belül behozható – állítja az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet igazgatója.

SPORT

Ajándék minden teniszezőnek – Interjú Köves Gáborral

Szeptember a magyar teniszcsodák hava: a hazai férfitenisz-válogatott 1995 után ismét e hónapban harcolta ki a Davis-kupa világcsoportjába jutást, Oroszország 3-1-es legyőzésével. A szövetségi kapitány akkor játékosként, most szakvezetőként volt részese az év egyik sportszenzációjának. Folytatás jövőre Belgium ellen.

TÁRSADALOM

Oktatási csörte 

Radó Péter oktatáskutató évtizedek óta vizsgálja a magyar tanítás teljesítményét. A PISA-tesztekről írt cikkében azt állítja, hogy az eredmények romlásának oka a kormány oktatáspolitikája. Szepesi Balázs közgazdász meg írt egy cikket arról, hogy az oktatási diskurzusok miért kötelezően kritikus szemléletűek, miközben keveset beszélnek arról az érintettek, hogy a tanítás problémái sok évtizedes múltra nyúlnak vissza. Arról is kevés szó esik, hogy a 2008-as válság, az államkassza lenullázása szűk mozgásteret hagyott a kormánynak. Két szakértő, két egészen más szemlélet.

KULTÚRA

Hagyományőrzés üzleti szellemben

Az ősmagyar biznisz nem csak tarsolylemezek árusítására épül, fegyverkészítők, pólóárusok, kiadók, utazás- és előadás-szervezők is eléldegélnek belőle.

KULTÚRA

Kiemelt fontosságú hun őseink kutatása

Kétévente nyáron az ősi magyar és sztyeppei lovas-nomád hagyományokat őrző lovas- és gyalogoscsapatok tagjai, továbbá kézművesek, népzenészek keresik fel, valamint rajtuk kívül becslések szerint kétszázezer látogató lepi el a bugaci pusztát. Törzsi gyűlést tartanak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink