2017/09/14

Aktuális lapszám

MÁTRIX

Bp.- Keleti – Germany, csak oda!

Idestova két éve, hogy a budapesti Keleti pályaudvarról az ott feltorlódott migránsok elindultak az M1-es autópályán Ausztria irányába. Germany! Germany! – kiáltották, s Angela Merkel fényképét szorongatták.

MÁTRIX

Az Európai Bíróság negligálta az Európai Tanácsot

Az Európai Bíróság döntése értelmében az uniós kvótahatározatnak szeptember 26. a végrehajtási határideje, az csak addig kérhető számon – fejtette ki lapunknak Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium EU-s és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára. Szerinte a mostani határozat egyértelműen erősített az Európai Bizottság hatáskörén az Európai Tanács és az Európai Parlament rovására.

MÁTRIX

Több jut oktatásra is

Bár továbbra is vannak gondok, a hivatalos statisztikák szerint korántsem érvényes az ellenzéki politikusok és szakemberek által felrajzolt negatív kép az oktatásról. A kormány nem sajnálja a pénzt az ágazattól; a legutóbbi uniós jelentés alapján már két éve is a GDP 5,2 százalékát költötte rá, ami nemcsak a régió, de még az EU átlagát is meghaladja.

MÁTRIX

Merkel doktor alvásklinikája

Alig két hét van hátra a voksolásig, ám a kampányból alig lehet valamit észrevenni. A Figyelő berlini helyszíni szemléje során leginkább lámpaoszlopokra applikált választási reklámokat, valamint a nagy kereszteződésekben felállított alkalmi óriásplakátokat láttunk.

MÁTRIX

Leterheltek a rendőrök

Világszerte virágzik a magánszolgálatok piaca. A rendőrség létszámbővülése messze elmarad ettől a növekedési ütemtől – Magyarországon is.

MÁTRIX

Erdoğan törökjei

Európában élő törököknek és muszlimoknak idővel választaniuk kell a nyugati kultúra és vallási hagyományuk között.

MÁTRIX

Gázvezetékről is tárgyalt Putyin Budapesten

A globális gázjátszma egyik regionális résztvevőjévé válhatunk, ha megvalósul a meghiúsult Déli Áramlat utódjának tekintett, az orosz energiahordozót a Fekete-tenger alatt Törökországba szállító Török Áramlat (TurkStream – TS) balkáni leágazásának a terve.

MÁTRIX

Aranyláz törhet ki ismét Romániában

Újra napirendre került Bukarestben az Erdélyi-érchegységben rejlő arany sorsa, miután Mihai Tudose miniszterelnök bejelentette: kormánya visszavonja az UNESCO- nál Verespatak világörökségi jelölését.

MÁTRIX

Közeledik a Közel-Kelet

Bosznia-Hercegovina lesz a radikális iszlamisták európai fészke? Az országban lassan normális jelenségnek számít az Iszlám Állam lobogójával sétálni, egész településrészeket vásárolnak maguknak az arab országokból érkezők.

SKYNET

Veszélyt jelentenek az okosgépek?

A mesterséges intelligencia (MI) veszélyére hívta fel újra a figyelmet a Tesla alapítója, miután Putyin elnök a napokban azt mondta: aki ezen a területen vezető szerepet kap, az a világot is uralhatja…

SKYNET

Jön az új iPhone!

Négyszázezer forintba is belekerülhet az Apple lapzártánk után érkező új csúcstelefonja. A cég szempontjából is sok függ a friss iPhone fogadtatásától.

VALÓ VILÁG

Hasít a magyar gazdaság 2017-ben

A magyar gazdasági növekedés alapvető meghatározója az erős belső és külső kereslet volt az első fél évben. Az idén a hazai bővülés újra érdemben meghaladja az uniós átlagot.

VALÓ VILÁG

Van beárazható politikai kockázat

Nagyobb hangsúly helyeződik a jegybankok monetáris tevékenységének politikai következményeire – nyilatkozta lapunknak a Fidelity International közép-európai terjeszkedésért felelős igazgató-helyettes.

VALÓ VILÁG

Összehasonlíthatatlanul

Kis odafigyeléssel milliókat nyerhetünk egy hitelügyleten. Hitel és hitel között ugyanis óriási lehet a különbség, nem árt tehát a fogyasztói tudatosság.

VALÓ VILÁG

Szeretnénk-e csehül állni?

A csehek már az évtized elején kiszálltak abból a közép-európai versenyből, amelynek keretében kedvezményekkel, állami speciális infrastrukturális beruházásokkal és készpénzzel csábították a működő tőkét – mutatott rá a lapunknak nyilatkozó Becsey Zsolt, közgazdász, volt EP-képviselő, aki szerint csak a nagy hozzáadott értékű tevékenység jöjjön -legalábbis ösztönözve – hazánkba.

PÉNZ BESZÉL

A sztrájk és ami mögötte van

A munkabeszüntetés nyomást gyakorolt a Tescóra. A vívmányok ugyan még homályosak, de formálódik egy jelentés, amelynek alapján már lehet építkezni.

PÉNZ BESZÉL

Ha már a németek sem megbízhatók…

Két nagy német céggel keveredett egyenlőtlen vitába a magyar Hídépítő-csoport. Az acél-szerkezeteket szállító hazai vállalatot – vitákat követően – nem fizették ki, így most futhat a pénze után.

PÉNZ BESZÉL

Botrányos reklámok

Vannak marketingkampányok, amelyek átváltva akár 6-8 milliárd forintot is kóstálhatnak. A méregdrága reklámok azonban hiába futnak át olykor százak kezei alatt, néha csak felháborítják a
nagyközönséget. Összegyűjtöttünk néhány megosztó hirdetést az elmúlt évekből.

PÉNZ BESZÉL

Felforgatnák az autóipart

Egy nálunk élő finn üzletember magyar együttműködésben hasznosítaná a forradalmi találmányát. Cége, a Waulis Motors olyan, autómotorba építhető szerkezettel állt elő, amellyel mintegy 30-40 százalékos üzemanyag-megtakarítást lehet elérni.

CAPPUCCINO

Finta József

Dubajban, Hongkongban vagy Londonban a túl sok pénz miatt az építészek játékos kedve elkezd tobzódni, majd a gazdag vállalatok egymással versenyezve hozzák létre épületmonstrumaikat, gátlástalanul túlhangsúlyozva épületeiket – véli a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar építész, aki állást foglalt a magasházvitában is.

TÁRSADALOM

Középpontban az élet védelme

Megújuló koraszülöttosztályok, csökkenő csecsemőhalandóság, növekvő születésszám – a hosszú évek óta negatív trendet egy ideje sikerült megfordítani.

TÁRSADALOM

Appokkal egészségesebben

Kicsit több odafigyeléssel sokat nyerhetnek a vállalatok. Felmérések bizonyítják: az egészségbe fektetett pénz és energia többszörösen megtérül.

SPORT

Kiszipolyozott generáció

A teniszezők szezonbeli utolsó Grand Slam-tornája topjátékosok sorának a távolmaradásával világít rá a végletekig zsúfolt versenynaptárra, a kizsigerelő körülményekre, miközben a háttérben felsejlik egy nagy generáció hattyúdala.

SPORT

A szálak a végtelenben találkoznak

Jó mozgóképes múzeumban ülni. Rácsodálkozni elmúlt és jelenvaló dolgokra, helyzetekre, ismerős és ismeretlen sorsokra, az újságok címlapjai mögé lesni, rábámulni megrázó és felemelő eseményekre, azaz dokumentumfilmet nézni.

KULTÚRA

Az Operaház Erdélyben és a Partiumban

A Magyar Állami Operaház 2017. június 25-én
a másfél évig tartó korszerűsítés idejére bezárta kapuit. A felújítás alkalmat ad arra, hogy a társulat útra keljen s teljes értékű opera- és balettelőadásokat mutasson be a világ különböző pontjain.

KULTÚRA

Szerelőcsarnok a művészetért

Az Operaház 134. évadának megnyitójával együtt tették le az Eiffel Műhelyház szimbolikus alapkövét.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink